Warmtepompboiler, een duurzaam alternatief voor tapwater

Benut nog beter de opbrengst van je zonnepanelen.

Publicatiedatum: 27 februari 2025

Veel huizen zijn de laatste jaren voorzien van zonnepanelen. Ook komen er meer en meer woningen met warmtepompen. De combinatie tussen warmtepompen en zonnepanelen is altijd heel erg voordelig geweest. Dit heeft echter altijd veel geleund op de salderingsregeling. Nu de salderingsregeling gaat worden afgebouwd, zal de energierekening iets lastiger te voorspellen zijn.

Opbrengst zonnepanelen en warmtevraag

Iedereen weet dat zonnepanelen vooral buiten het stookseizoen, dus tijdens de warme en zonnige maanden, veel energie kunnen opwekken. In de winter als de kachel, of warmtepomp aanstaat is de opbrengst van de zon aanzienlijk minder. In de grafiek hieronder de verdeling van de warmtevraag door het jaar en ook de opbrengst van de zonnepanelen per maand in procenten.

In de grafiek is te zien dat in de maanden december en januari de warmtevraag bijna 40% van de totale jaarlijkse warmtevraag is. De zonnepanelen leveren echter maar 5% van hun jaaropbrengst in die maanden. In de grafiek is ook te zien dat in de zomermaanden de opbrengst van de zonnepanelen veel hoger is. Maar op die momenten is er geen warmtevraag voor verwarming van de woning.

Eigen verbruik zonnestroom

Gemiddeld wordt 30% van de jaarlijks opgewekte zonnestroom direct gebruikt in de woning. Deze stoom gaat naar de koelkast, vriezer, wifi router etc. De rest van de opgewekte stroom gaat naar het elektriciteitsnet om later weer te worden ingekocht als het bijvoorbeeld donker is. De 30% eigen verbruik kan worden verhoogd door bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser op gunstige tijden aan te zetten. De warmtepomp is niet een apparaat die dit percentage makkelijk kan verhogen omdat dit toestel de hele dag en nacht aan staat. En in het stookseizoen is het helaas best lang donker. Warmtepompen draaien dus veel op ingekochte stoom van het net. Is de afbouw van de salderingsregeling dan een reden om maar af te zien van de aanschaf van een warmtepomp? Wij denken van niet. Een goed ingeregelde warmtepomp kan super efficiënt een woning verwarmen. Zelfs als er geen zonnepanelen aanwezig zijn is het verwarmen met een warmtepomp voordeliger en duurzamer dan verwarmen met een cv-ketel.

Tapwater

De warmtevraag van een woning wordt niet alleen bepaald door de ruimteverwarming, want ook het douchewater heeft een bepaalde warmtevraag. En douchen doen we doorgaans wel het hele jaar. Ook in de zomer als de zonnepanelen op hun best presteren. De combinatie van zonnepanelen en warm tapwater lijkt dus veel gunstiger.

Duurzaam tapwater met een warmtepompboiler

Het duurzaam opwekken van tapwater kan bijvoorbeeld met een warmtepompboiler. Dat is een boilervat met bovenop een kleine warmtepomp die het vat op temperatuur brengt. Ook deze kleine warmtepomp doet dit graag op lage intensiteit en over lange duur. Het kan gerust een paar uur duren voordat een warmtepompboiler terug op temperatuur is nadat iemand heeft gedoucht. De grap is dat het opwarmen van de boiler niet per se direct na het douchen hoeft plaats te vinden. Anders dan bij de grote warmtepomp voor verwarmen van het huis, is het relatief eenvoudig om de uren van opwarming voor tapwater aan te laten sluiten op de productie van de zonnepanelen op het dak. Het tapwater in een warmtepompboiler kan als een soort van energieopslag fungeren.

Los twee problemen op

De warmtepompboiler lost dus twee problemen op. Het reduceert het gasgebruik aanzienlijk en met slimme aansturing kan het eigen verbruik van de zonnepanelen flink worden verhoogd. Met de aanstaande aanpassing van de salderingsregeling zal de warmtepompboiler voor veel meer mensen interessant kunnen worden. Lees alles over de warmtepompboiler op deze pagina of bel met een van de adviseurs om te sparren over dit onderwerp.