Waar kunnen we mee helpen?

De vele telefoontjes en mails die dagelijks bij het Drents Energieloket binnenkomen laten zien dat verduurzaming een groot thema is in Drenthe. Jonge gezinnen die hun tussenwoning willen isoleren en ouderen die hun vrijstaande boerderij van een warmtepomp willen voorzien. Deze maand zetten we een aantal vragen onder elkaar die vaak terugkomen en wellicht ook bij jou spelen. 

De vragen die dagelijks bij het Drents Energieloket binnenkomen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Sommige woningeigenaren hebben net besloten te gaan verduurzamen maar zien door de bomen het bos niet meer. Anderen hebben al grootse plannen en zijn nieuwsgierig naar subsidies. Hieronder komen er vijf veel gestelde vragen én onze antwoorden aan bod. Zit je zelf met een vraag? Het Drents Energieloket is er voor alle vragen over verduurzaming. Daarnaast kun je ook bellen om eens te sparren, offertes door te spreken of advies in te winnen.

Vraag 1: Waar begin ik?

“Ik ben nogal geschrokken van de huidige energietarieven. Verduurzaming heb ik altijd een beetje op de lange baan geschoven, maar ik denk dat het nu wel belangrijk is om actie te ondernemen. Ik weet echter niet zo goed waar ik moet beginnen.”

Heeft u een gunstig dak? Om de stroomkosten te beperken kunt u zonnepanelen aanschaffen. Met de huidige stroomprijzen zijn die binnen een jaar of 7 wel terugverdiend. Ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Uw gasrekening kunt u beperken door de warmtevraag van de woning te verlagen. Met isolatie houdt u de warmte beter binnen. Spouwmuurisolatie heeft een goede kosten/opbrengt verhouding. Heeft u een vliering die alleen gebruikt wordt voor opslag? Denk dan eens aan drukvaste isolatieplaten die u over de vloer van de vliering laat leggen. Dit is goedkoper dan dakisolatie en telt ook mee voor de isolatiesubsidie.

Vraag 2. Maar hoe ga ik dat allemaal betalen?

“Mijn woning vraag behoorlijk veel energie. Ik weet dat ik aan de slag moet maar hoe ga ik dat betalen? Ik ben huiverig om een lening aan te gaan.”

Het is een wijs advies om eerst te sparen voordat je iets uitgeeft. Maar voor verduurzaming ligt dat toch iets anders dan bij voorbeeld voor een nieuwe keuken.
Alle energiebesparende maatregelen zoals isolatie hebben een bepaald rendement. Het kost in eerste instantie iets maar u zult de kosten, anders dan bij een keuken, binnen enkele jaren terugverdienen. Voor alle maatregelen is een rendement te bepalen. Zo wordt er van spouwmuurisolatie gezegd dat het een rendement heeft van 12%. Heeft u nu niet het geld op de rekening, dan zou u de Energiebespaarlening Drenthe kunnen overwegen. Daar is geld te lenen voor rentepercentages beginnend bij 0.5%. Leent u daar geld voor de isolatie van de spouw dan heeft u aan de ene kant 0.5% kosten maar aan de ander kant nog steeds 12% winst. Het rendement is daarmee slechts gedaald van 12% naar 11,5%.

Vraag 3: Nog steeds koude voeten!

“We hebben onze vloer van onderaf laten isoleren maar we ervaren nog steeds koude voeten op onze parketvloer. Hoe kan dat ?”

Het is altijd zinvol om de vloer te isoleren om te besparen op stookkosten. Toch kan er nog een andere bron zijn van koude voeten. Bij grote glasoppervlakten kan de lucht die tegen het glas drukt afkoelen en naar de grond zakken. Dit noemen we een koudeval. Die koude lucht kan zich over de vloer verspreiden en voor koude tenen zorgen.
Radiatoren onder de ramen heffen de koudeval doorgaans op. Gek genoeg kan de koudeval vaker worden ervaren na isolatie van de gevel en de vloer. Door de isolatie zullen de radiatoren onder de ramen minder lang aan staan en de koudeval dus minder opheffen. Heeft u nog oud dubbel glas? Overweeg die dan te vervangen door HR++ glas of tripple glas. Dat bespaart stookkosten en de koudeval is aanzienlijk minder.

Vraag 4: Een paar extra panelen?

“In 2020 heb ik zonnepanelen aangeschaft. Nu we besloten hebben een warmtepomp aan te schaffen willen we graag nog een paar extra panelen. Waar moet ik aan denken?”

Verwarmen met een warmtepomp is goedkoper dan verwarmen met een gasgestookte ketel. Maar als de stroom zelf kan worden opgewekt is het nog veel voordeliger. Extra zonnepanelen kunnen dus zeker aan te bevelen zijn als daar ruimte voor is. Let wel op de BTW-teruggave. Als u al panelen heeft kunt u pas na drie jaar opnieuw gebruik maken van de regeling waarbij u de BTW van de belastingdienst terug krijgt.

Vraag 5: Bedrijven willen alleen maar iets verkopen!

“Als ik bedrijven laat langs komen voor een offerte kunnen ze me alles wijs maken. Hoe weet ik of ze te vertrouwen zijn?”

Onze indruk is dat bedrijven goed adviseren. We horen vaak dat bedrijven zaken afraden terwijl ze er wel aan zouden kunnen verdienen. Het is druk op de markt en bedrijven hebben er geen enkel belang bij om een kat in de zak te verkopen. Ze hebben in deze markt zeker niet elke klus nodig en voeren dus meestal alleen klussen uit waar ze zelf achter kunnen staan. In deze markt zijn er wel grote prijsverschillen dus meerdere offertes aanvragen is een goed idee. U kunt de adviseurs van het Drents Energieloket altijd benaderen om eens mee te denken met het beoordelen van de offertes. We denken graag met u mee. Daarnaast raden we aan niet te veel offertes op te vragen, met 10 stuks op tafel wordt vergelijken en kiezen erg lastig.

Meer weten?

Zit je zelf met een vraag? Het Drents Energieloket is er voor alle vragen over verduurzaming. Daarnaast kun je ook bellen om eens te sparren, offertes door te spreken of advies in te winnen. Let op: Mede vanwege de stijgende energieprijzen zijn er heel veel mensen in Drenthe bezig met het verduurzamen van hun woning. Dat merken we door een toenemend aantal vragen aan ons loket. Tegelijk hebben we te maken met enige uitval van medewerkers op de helpdesk. Door de combinatie van deze factoren duurt het langer dan normaal voordat we u kunnen helpen. Onze excuses voor het ongemak. We hopen op uw begrip.