Vocht en ventileren; wat moet ik doen?

Beslagen ramen, droge lippen, hoofdpijn of afbladderend behang. Het kunnen allemaal tekenen zijn dat er iets niet goed zit met de luchtvochtigheid in huis.

Zijn jouw ramen ’s ochtends beslagen aan de binnenkant als je beneden komt? Dan is de luchtvochtigheid in jouw woning waarschijnlijk te hoog, of heb je enkelglas. Doordat er de laatste tijd minder warm gestookt, kampen veel huishoudens op dit moment met een luchtvochtigheidsprobleem. Het is belangrijk om hier wat aan te doen, want een verkeerde luchtvochtigheid kan gevolgen hebben voor je gezondheid en je woning. En dat hoeft echt niet door de verwarming weer op 20 graden te zetten…

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Er zijn apparaatjes te koop waarmee je dit kunt meten, maar je merkt het al snel door bijvoorbeeld beslagen ramen (te hoge luchtvochtigheid) of schrale lippen en een droge keel (te lage luchtvochtigheid). Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat het onaangenaam voelt in je huis. Voor een fijn binnenklimaat zijn naast de juiste luchtvochtigheid ook temperatuur en de luchtkwaliteit van belang. Een kamer die weinig zuurstof bevat en relatief veel CO2 voelt vaak onprettig. Door goed te ventileren kan je de luchtkwaliteit op peil houden en blijft de luchtvochtigheid binnen de grenzen.

Te veel vocht in de lucht

De gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid zijn zowel voor jezelf als voor je woning schadelijk. Zo kun je last krijgen van luchtweginfecties, hoofdpijn, vermoeidheid en een geïrriteerde huid. Daarnaast kan je huis muf gaan ruiken, kan er schimmel ontstaan, trekt het ongedierte aan en zetten houten meubels en vloeren uit. Als dit in jouw woning het geval is begin dan eens met kort en goed luchten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ’s ochtends vroeg even de ramen goed open te zetten, voordat je je huis verwarmt. Ook helpt het enorm om de afzuiger aan te zetten tijdens het koken en door de was niet in de kamer te drogen waar de lucht al vochtig is. Helpt dit niet dan zit het probleem waarschijnlijk echt in je woning en is het slim om een specialist mee te laten kijken.

Droge lucht in huis

Schrale lippen, droge ogen, geïrriteerde luchtwegen en vermoeidheid kunnen wijzen op een te lage luchtvochtigheid in huis. Ook kunnen houten meubels en vloeren mogelijk barsten. Meestal komt dit probleem voor bij woningen waar de temperatuur te hoog ligt en waar te weinig geventileerd wordt. Om het probleem op te lossen is het verstandig de thermostaat niet hoger dan 21 graden te zetten en je woning goed te luchten en ventileren.

Ventileren en warmteverlies

Door je ramen en deuren eens in de zoveel tijd open te zetten verhelp je waarschijnlijk een deel van het probleem. Toch is die manier vaak geen échte goede oplossing, omdat je de luchtvochtigheid niet helemaal goed krijgt. Soms is het buiten juist heel vochtig. Daarnaast verlies je natuurlijk veel warmte.

Je kunt kiezen voor een afzuigventilator als je bijvoorbeeld alleen vochtproblemen hebt in de badkamer. Deze manier van ventileren werkt alleen in kleine ruimtes en is dus niet geschikt voor de woonkamer. Een decentraal afzuigsysteem is wel geschikt en werkt via warmteterugwinning. Het regelt de mechanische aan- en afvoer van lucht in een ruimte. Hierdoor verlies je geen warmte uit je woning en profiteer je wel van een gezond binnen klimaat.

Is het juist te droog in huis? Hang dan eens een bakje met water aan de radiatoren. Ook zijn er speciale apparaten die stoom de kamer in blazen, zogenaamde luchtbevochtigers.