Vergroen je tuin voor een beter klimaat

Je tuin vergroenen: wat is dat eigenlijk, waar is het goed voor, en is dat niet meer iets voor in het voorjaar en de zomer? Op al deze vragen heeft Stichting Steenbreek antwoord. De organisatie, waarbij onder anderen gemeente Assen en Meppel, Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze zijn aangesloten, helpt om onze leefomgeving te vergroenen en onnodige verharding tegen te gaan. En dat is nodig, want de leefomgeving verandert in een snel tempo. Plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. 

Stichting Steenbreek wil samen met deelnemende gemeenten, waterschappen en provincies de leefomgeving vergroenen. Dat betekent onnodige verharding in privé- en openbare ruimte vervangen door een diversiteit aan groen, want elke vierkante meter tegel die wordt verwijderd brengt vele voordelen met zich mee. Vergroening zorgt er voor dat het water weer in de bodem kan zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren weer een leefgebied vinden, het bodemleven verbetert en mensen zich prettiger en gezonder voelen.

Wat kun je doen?

Uiteraard kun je het hele jaar door aan de slag met het vervangen van onnodige tegels op je garagepad of in de tuin. Heb je bijvoorbeeld een compleet betegeld garagepad? Kijk dan eens of je de tegels in het midden en langs de randen weg kan halen. Zo blijven er twee sporen over voor de autobanden, maar kan daar tussen gras groeien, en langs de randen zelfs bloemen voor insecten.

Doen in september

De tijd om voorjaarsbollen te planten is weer aangebroken. Maar als je ze te diep plant, of juist niet diep genoeg, krijg je uiteindelijk vooral veel blad maar geen bloemen. Of nog erger: je bollen komen helemaal niet op! Houd als vuistregel aan dat je de bollen drie keer dieper plant dan dat ze hoog zijn. Onthoud ook dat de meest bloembollen houden van goed afwaterende grond. Heb je zware grond, zoals klei, plant dan bollen die daarvan houden, zoals kievitsbloemen. Of verbeter de drainage met zand en compost.

Ga naar de website van Stichting Steenbreek voor meer informatie!