Hoe kan ik van het aardgas af?

Dat we van het aardgas af moeten is zeker. De provincie Drenthe heeft als doel om in 2040 een energieneutrale Drentse woonomgeving te hebben gecreëerd. Over een kleine 20 jaar is de huidige (fossiele) energierekening dus geschiedenis. Dit, in combinatie met de hoge gasprijzen zorgt ervoor dat het Drents Energieloket veel vragen krijgt van Drenten die van het aardgas af willen.

Wat houdt ‘van het aardgas af’ precies in?

Op dit moment gebruiken we in maar liefst 89% van de woningen dagelijks aardgas. Voor koken, douchen en de verwarming wordt aardgas gebruikt. Nieuwe woningen worden al niet meer voorzien van een gasaansluiting. En hoewel 2040 ver weg klinkt moeten over 9 jaar (in 2030) al 1,5 miljoen huizen van het gas zijn losgekoppeld. Vanaf 2050 kun je dus in geen enkele woning in Nederland nog aardappels koken op een gasfornuis. Voor velen is de aanschaf van een warmtepomp en een inductiekookplaat een logische keuze. Daarnaast is het aansluiten op een warmtenet of het gebruik van duurzaam gas soms ook een optie.

De warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je huis en je tapwater zonder gas. Dit doet hij door warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater te onttrekken, zelfs als het buiten koud is. Hiervoor gebruikt een warmtepomp stroom. Je stroomverbruik neemt dus toe, maar daar staat tegenover dat je minder, of helemaal geen aardgas gebruikt.

Je kunt kiezen uit een volledig elektrische warmtepomp of en hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel op gas die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Uiteindelijk kun je wel 50% op gas besparen met een hybride warmtepomp.

Let op!

Een warmtepomp is echter niet direct voor elke woning geschikt. De woning moet namelijk goed geïsoleerd zijn. Mocht dit nog niet het geval zijn dan heeft isoleren prioriteit (zie ook het stappenplan). Daarnaast is het belangrijk dat de woning met een lagetemperatuurverwarming wordt verwarmd. Denk aan vloerverwarming of lage temperatuur convectoren. In sommige gevallen is het wél mogelijk de gewone radiatoren te gebruiken of blijkt een hybride systeem de beste optie. Hierover kunnen installateurs je het beste informeren.

Warmtenet of duurzaam gas

Hoewel een warmtepomp voor de meeste woningen de beste oplossing is, zijn er ook andere opties. Zo kun je je woning laten aansluiten op een warmtenet als je gemeente dit aanlegt in jouw wijk. Daarbij wordt vanuit een grote warmtebron (zoals oppervlaktewater, aardwarmte of een fabriek) warm water via leidingen door de woning getransporteerd. Met een warmtenet kunnen volledige woonwijken worden afgesloten van het aardgas.

Daarnaast kun je nu bij verschillende energieleveranciers kiezen voor duurzaam gas. Duurzaam gas wordt gemaakte van bijvoorbeeld waterstof of restproducten zoals gft-afval. Daarmee is dit gas een prima alternatief voor aardgas. Daarbij komt dat het gewoon door dezelfde leidingen stroomt als gewoon gas, waardoor je in huis niks hoeft aan te passen. Wanneer je kiest voor duurzaam gas bij jouw energieleverancier betekent het echter niet dat al het gas dat jij thuis gebruikt 100% duurzaam is. Stel dat je jaarlijkse verbruik 1500 kubieke meter gas is, dan stroomt precies die hoeveelheid groen gas door het Nederlandse gasnet. Jij vervangt dus 1500 kuub aardas door duurzaam gas. In enkele wijken wordt duurzame waterstof toegepast. Met duurzame stroom wordt deze waterstof gemaakt.

Meer weten?

Op onze website vind je meer informatie over de warmtepomp en het warmtenet. Heb je toch nog vragen? Dan kun je ons altijd bellen of mailen voor onafhankelijke informatie en advies. Wij helpen je graag verder met het verduurzamen van je woning.