Tips voor een duurzame groene tuin

Hoe creëer je een groene tuin die goed is voor het milieu en er ook nog eens mooi uitziet? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet! 

  1. Inheemse en droogtetolerante planten: Kies voor inheemse planten die goed zijn aangepast aan het klimaat van Drenthe zoals rol- en honingklaver of kattenstaart. Deze planten hebben minder water, meststoffen en pesticiden nodig, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Kies ook voor droogtetolerante planten zoals Duizendblad, Dropplant en Zonnegoed. Die gedijen met minimale waterbehoefte.
  2. Biologische tuinbouwpraktijken: Vermijd het gebruik van synthetische meststoffen, herbiciden en pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor nuttige insecten en de bodem en water kunnen vervuilen. Kies in plaats daarvan voor biologische alternatieven en natuurlijke methoden voor ongediertebestrijding, zoals combinatieteelt en organische compost.
  3. Waterbesparing: Installeer een regenwateropvangsysteem zoals een regenton om regenwater te verzamelen en op te slaan. Gebruik mulch rond planten om vocht vast te houden en verdamping te verminderen.
  4. Composteren: Start een composthoop of -bak om keukenresten, tuinafval en bladeren te recyclen. Daarmee verminder je niet niet alleen je afval, maar produceer je ook goede compost die kan worden gebruikt als voeding voor je tuin.
  5. Verminderen, hergebruiken, recyclen: Omarm duurzaamheid door gerecyclede materialen in je tuin te gebruiken. Denk hierbij aan hergebruikt hout voor verhoogde moestuinbedden of afgeknipte wilgentakken om borders mee te vlechten.
  6. Biodiversiteit: Creëer een fijne leefomgeving voor nuttige insecten, vogels en bestuivers door diverse plantensoorten, bloeiende planten en inheemse grassen af te wisselen in je tuin. Zorg daarnaast voor bijvoorbeeld vogelvoeders, een bijenhotel of nestkastje of waterschaaltjes met kiezels er in voor insecten om uit te drinken.
  7. Natuurlijke ongediertebestrijding: Moedig natuurlijke ongediertebestrijding aan door nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en bijen aan te trekken. Het planten van bloemen zoals goudsbloemen en madeliefjes kan deze nuttige insecten aantrekken die jagen op tuinplagen.
  8. Chemievrije onkruidbestrijding: Sla aan het gifvrij tuinieren! Kijk hier voor tips: https://www.nmfdrenthe.nl/wij-werken-aan/natuurlijk-drenthe/gifvrije-tuin/