Subsidie voor het vergroenen van de tuin

Vanaf 23 april 2024 kunnen ook inwoners uit de gemeenten Borger-Odoorn en Coevorden subsidie aanvragen. In de gemeenten De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, Aa en Hunze en Assen is al langer subsidie beschikbaar voor het groener maken van de tuin.

Publicatiedatum: 24 april 2024

Groene tuinen zijn een verademing te midden van alle bebouwing om ons heen. Ze bieden een toevluchtsoord voor kleine dieren, insecten en vogels én een oase van rust voor ons als mens. Door te kiezen voor een groene tuin, draag je niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar ook aan de klimaatbestendigheid van onze omgeving.

Wil je dus een fijne plek creëren voor vlinders, bijen en vogels in je tuin? Zit jij er in de zomer graag lekker koel bij en wil je in de herfst af zijn van die wateroverlast rondom je huis? Kijk dan op de website van Heel Drenthe Zoemt om te zien wat er allemaal kan.

Subsidie voor groene maatregelen

Met subsidies willen gemeenten inwoners stimuleren om één of meerdere duurzame maatregelen in hun tuin te nemen. Denk aan het planten van een boom of het opvangen van regenwater. Zo wordt de tuin beter voorbereid op droogte, hitte en hoosbuien. Daarnaast trekken groene tuinen bijen en vlinders aan.

Wie de tuin wil aanpakken, kan subsidie aanvragen bij de betreffende gemeente voor de volgende maatregelen: regenwater afkoppelen van het riool, een regenwatervoorziening plaatsen (bijvoorbeeld een regenton), een groendak of -gevel aanleggen, stenen vervangen door groen (zoals planten en bloemen), een boom planten of regenwater opnieuw gebruiken (bijvoorbeeld met een watertank om het toilet mee door te spoelen). Inwoners kunnen de maatregelen zelf of door een hovenier laten uitvoeren.

Klik op uw gemeente hieronder voor meer informatie:

Samenwerkingsverband

De subsidie voor de tuin wordt beschikbaar gesteld door de provincies Drenthe en Overijssel, de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, Assen en het Waterschap Drents Overijsselse Delta.