Een upgrade voor je verwarming!

Een apparaatje waarmee je zuiniger kunt verwarmen en veel geld bespaart. Dat moét wel een Nederlandse uitvinding zijn toch? Klopt! De ventilator werd in 2015 gekozen tot winnaar van de nationale competitie Groenste Idee van Nederland.  Daarna werd de radiator ventilator finalist van de Energietopper van de Postcodeloterij en in 2017 stond hij in de MKB Innovatie Top 100. Een relatief nieuw product, die snel in opmars raakte. Wij bespreken het wat en waarom van ‘de radiator ventilator’.

Alles over de radiator ventilator

Wat?

Dit apparaatje plaats je op of onder je radiator, waar kleine ventilatoren de warmte lucht vervolgens sneller en efficiënter dan normaal jouw huis in blazen. Door de ventilator wordt er meer warme lucht uit je radiator gehaald. Daardoor is het sneller lekker warm en bespaar je gas. Door het plaatsen van een radiator ventilator kun je de thermostaat zelfs een paar graden lager zetten! En het fijnste nieuws; ze werken vaak gewoon magnetisch, waardoor ‘installeren’ zo gepiept is! Plak de ventilator onder je verwarming en sluit hem aan op het stopcontact. (Het apparaatje verbruikt bijna geen stroom)

 

Hoe?

Het technische verhaal: De aanvoertemperatuur in jouw cv-installatie kan na het plaatsen van de ventilator omlaag. Hierdoor functioneert je cv ketel efficiënter, wat een flinke besparing op je gasgebruik én CO2-uitstoot met zich meebrengt.

In Jip-en-Janneketaal: Het opwarmen van je koude huis kost een hoop energie. Om dit te doen met je CV ketel veel extra warmte geven, zodat je woning snel warm wordt. Als je cv ketel harder gaat werken, wordt hij echter minder zuinig. Omdat de radiator ventilator het opwarmen van je woning versnelt, hoeft je CV ketel dus niet zo hard en niet zo lang te werken om het huis op te warmen. De ventilator verspreidt de warme lucht snel, waardoor de kamer warmer aanvoelt en de meeste mensen hun thermostaat lager zetten. En zoals je kunt lezen in onze blog over slim verwarmen, levert 1 graad al tientallen euro’s op.

Daarnaast kun je, dankzij de radiator ventilator, je standaard temperatuur van de CV ketel enorm naar beneden zetten. Normaal gesproken staat de cv ingesteld op 80°C of hoger, dit is nodig om je huis warm te krijgen. Als je overal in huis radiator ventilatoren plaatst kun je je cv echter naar 60°C zetten! Daardoor werkt je HR ketel tot wel 10% zuiniger.

Hoeveel?

Hoeveel bespaar je en hoeveel kost het? Kort door de bocht weten we dat nog niet precies. Het is een nieuw apparaat, die sowieso een besparing oplevert. Geschat wordt nu dat dat zo’n 22% energiebesparing is. De opwarmtijd van je kamer wordt gehalveerd en de thermostaat kan 1 a 2 graden lager. Het ligt er aan of jouw woning goed geïsoleerd is, en of je de thermostaat lager zet als je je huis warm genoeg vindt. Gemiddeld bespaar je met het plaatsen van radiator ventilatoren in huis zo’n €75 per jaar (schatting).

Een losse ventilator kost tussen de €60,- en €70,- euro, maar wanneer je een set van drie koopt kom je gemiddeld op zo’n €45,- per ventilator uit.

Meer tips om zuiniger te stoken

  • Alleen de ruimtes waar je bent verwarmen, en de tussendeuren sluiten levert gemiddeld €250,- per jaar op.
  • De thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten (of op 17 a 18 graden wanneer je vloerverwarming hebt) levert je gemiddeld €100,- per jaar op.
  • De thermostaat 1 graadje lager zetten dan hij normaal staat levert je per jaar gemiddeld €100,– per jaar op.
  • De thermostaat op 15 graden zetten overdag (of op 17 a 18 graden wanneer je vloerverwarming hebt) wanneer er niemand thuis is levert je per jaar gemiddeld zo’n €170,- op.
  • De verwarming in je slaapkamer uitzetten (en bijvoorbeeld met een kruik je bed verwarmen) levert je jaarlijks zo’n €80,- op.
  • De thermostaat een uur voor je naar bed gaat alvast op 15 graden zetten levert je per jaar zo’n €20,- op.

(Voor het schrijven van deze tips is informatie gebruikt van Milieucentraal)

Weetjes over de radiator ventilator

  • Er zijn meerdere types: sommige leg je bovenop de radiator en andere apparaatjes ‘plak’ je met magneten aan de onderkant. Die ventilatoren die je aan de onderkant plakt zijn effectiever.
  • De kosten verschillen enorm, een kleine ventilator heb je al voor €33,- en grote kunnen wel €300,- kosten. Van kleine, goedkope ventilatoren heb je er vaak meer dan één per radiator nodig. De duurdere zijn op lengte van de radiator te bestellen.
  • De meeste ventilatoren maken wat geluid. Als je daar niet goed tegen kan, probeer dan eerst uit met één ventilator uit of je je er aan stoort.
  • Hoeveel je precies bespaart is niet bekend. Op internet wordt besparing tot 30% aangegeven. Dit is in combinatie met waterzijdig inregelen. Of dit klopt weten we helaas nog niet.