Natuurvriendelijk isoleren
Zo houd je rekening met kwetsbare dieren.
Publicatiedatum: 4 oktober 2024
Wil je jouw huis isoleren en verduurzamen? Heel goed! Je bespaart na isolatie niet alleen geld, maar je krijgt er ook meer comfort voor terug. En omdat je minder gas verbruikt is het ook nog eens goed voor het klimaat. Maar wist je dat er vaak meer bewoners in ons huis zijn?
Het kan zijn dat wettelijk beschermde diersoorten bij jou hun thuis hebben gevonden. Vaak zitten ze nét op plekken waar jij aan de slag wilt, bijvoorbeeld in de muur of in het dak. Hoe kun je jouw woning verduurzamen en tegelijkertijd goed zorgen voor deze kwetsbare medebewoners?
De handleiding ‘Natuurvriendelijk Isoleren’ geeft antwoord op deze vraag, download de handleiding hier.
De handleiding is ontwikkeld door de 12 provinciale Natuur en Milieufederaties, de Natuur en Milieufederatie Drenthe is een van de partners van het Drents Energieloket. Je leest waar je allemaal rekening mee moet houden, zodat je jouw huis natuurvriendelijk kunt isoleren. Het geeft een beeld van de huidige problemen en de wet- en regelgeving. Daarnaast staat overzichtelijk op een rij wat je kunt doen om de leefomgeving de kwetsbare diersoorten gierzwaluw, huismus en vleermuis te beschermen.
Zorg dat kwetsbare diersoorten niet dakloos worden
Het isoleren van je huis brengt risico’s met zich mee voor de gierzwaluw, huismus en vleermuis. Vooral bij het isoleren vanaf de buitenkant, zoals spouwmuren of daken. Want dat zijn juist de plekken waar ze nestjes maken. Ze sneuvelen tijdens de verbouwing of raken dakloos. Doordat veel gebouwen niet meer toegankelijk voor ze zijn, worden deze diersoorten steeds zeldzamer. Daarom hebben ze nú bescherming nodig. In de handleiding vind je per diersoort concrete tips hoe je jouw huis natuurvrij maakt en wat de mogelijkheden zijn voor alternatieve woon- en broedplaatsen.
Regelgeving
Om de kwetsbare diersoorten in Nederland te beschermen, bestaat de Omgevingswet. Volgens deze Omgevingswet is het verboden om verblijfplaatsen van de zwaluw, de huismus of de vleermuis te beschadigen en te vernielen. Bij het isoleren van spouwmuren of daken ben je dus wettelijk verplicht rekening te houden met de aanwezigheid van deze soorten. Als uit onderzoek blijkt dat beschermde dierensoorten aanwezig zijn, heb je een omgevingsvergunning voor flora- of fauna-activiteiten nodig. Je kan dit als woningeigenaar zelf regelen, maar dat is prijzig en tijdrovend. In principe is het de bedoeling dat elke gemeente gaat zorgen voor de benodigde omgevingsvergunning. Maar het opstellen hiervan kan nog wel een paar jaar duren. Daarom hebben verschillende overheidsinstanties onder aansturing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken per mei 2024 afspraken gemaakt voor een Landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren. Je kan als woningeigenaar op die manier toch aan de slag. Belangrijk is wel dat je jouw woning laat isoleren door een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk werkt.
Bedrijven die natuurvriendelijk isoleren
Wil je weten welke bedrijven bij jou in de buurt natuurvriendelijk isoleren? Ga dan naar de volgende website: https://www.natuurvriendelijkisoleren.nl/woningeigenaar/