Meppeler Energiecoaches helpen inwoners verduurzamen

Vijf vrijwilligers gaan vanaf nu op pad voor een kosteloze energiescan

In Nijeveen start de pilot Meppeler Energiecoaches. De bedoeling is om na de pilot de energiecoaches ook in te zetten in de hele gemeente Meppel. Afgelopen weken volgden Jelle Anema, Jan van der Tooren, Theo van de Steeg en Peter Jasper een uitgebreide cursus tot energiecoach. Recent is het traject met goed gevolg afgelegd en kunnen de coaches aan de slag. Lute Piest is al langere tijd energiecoach in Meppel. Met een uitgebreide checklist en woninggegevens gaat de Meppeler Energiecoach, samen met de bewoner, de woning door om te kijken of er energie kan worden bespaard.

De coach is niet commercieel en voert op vrijwillige basis een verkennende energiescan uit. Hij vertelt hoe de bewoner met eenvoudige (gedrags-) maatregelen energie kan besparen.  Ook de woning (extra) isoleren en het rendement van bestaande installaties optimaliseren komen aanbod. ‘Juist in deze tijd, waarin de energieprijzen omhoogschieten wordt dit steeds urgenter’, zegt Wim de Kleuver die namens Duurzaam Nijeveen nauw betrokken is bij het project.

Wethouder Jaap van der Haar ziet de komende jaren ook een belangrijke rol weggelegd voor energiecoaches. ‘De manier waarop we onze huizen verwarmen en energie gebruiken gaat ingrijpend veranderen’, zegt hij. ‘Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken en zal zijn woning moeten aanpassen. Dat kan soms best een ingewikkelde zoektocht zijn. De energiecoaches helpen de inwoners daarbij op weg.’

Er zijn een aantal partijen betrokken bij het initiatief waarvan de coördinatie bij Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen ligt. De woningcorporaties Actium en Woonconcept doen mee, de huurdersverenigingen en Meijer Verduurzaamt maken onderdeel uit van het geheel. ‘Ik ben blij dat we hiervoor de handen ineengeslagen hebben en de coaches binnenkort op pad gaan’, aldus Van der Haar.

Inwoners van Nijeveen, zowel huurders als woningeigenaren, kunnen geheel kosteloos een Meppeler Energiecoach inschakelen. Ook aanvragen vanuit Meppel zijn welkom. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden via [email protected]