Meld je aan voor werkgroep Drenthe Sport Duurzaam

Publicatiedatum: 17 februari 2022

Een besparing van 40% op het energieverbruik. Voetbalvereniging De Weide uit Hoogeveen realiseerde dit door aan de slag te gaan met onder andere ledverlichting en zonne-energie. Het helpt in een goede exploitatie van de sportclub, zeker nu de energieprijzen hoog zijn. Wil je met jouw sportvereniging ook verduurzamen en besparen? Maar vraag jij je af hoe dit aan te pakken? Iedereen in de club is vaak al druk genoeg met de eigen vrijwilligerstaken om de club draaiende te houden.

Mogelijkheden om te verduurzamen

Er zijn vele mogelijkheden om als sportvereniging het betaalbaar te houden voor leden, een positieve exploitatie te draaien en tegelijkertijd bij te dragen aan een energiezuiniger en mooier Drenthe: door te kijken naar jullie energievoorziening en gedrag, terreinbeheer, verlichting, de manier waarop materialen worden gebruikt, sportteams zich vervoeren etc.

Heeft je sportvereniging een ambitie of wens om te verduurzamen, maar vraag je je af ‘hoe dan’? We nodigen jouw sportvereniging uit om deel te nemen aan de werkgroep ‘Drentse sportclubs verduurzamen in de praktijk’. Door deelname aan deze werkgroep kom je meer te weten over de mogelijkheden, leer je hoe andere sportverenigingen het aanpakken en hoe je zelf aan de slag kan gaan. Kennis en ervaringen worden gedeeld en daarmee help je elkaar om aan de slag te gaan en duurzamer te worden als Drentse sportverenigingen.

Aanpak

Hoe pakken we dit aan? In 2022-2023 behandelen we in 6 werkbijeenkomsten verschillende duurzaamheidsthema’s en stappen om toe te passen binnen je eigen sportvereniging. Deze worden in overleg met jullie zelf vastgesteld aan de hand van jullie wensen en ambities.

De bijeenkomsten hebben als doel om sportverenigingen handelingsperspectief te bieden: hoe pak je het aan? Hoe financier je de maatregelen? Hoe betrek je de leden en/of omwonenden als dit van belang is? En welke andere hulpmogelijkheden zijn er nog meer?

Aanmelden

Wil je als clubbestuur of commissie op een inspirerende en praktische manier aan de slag met duurzaamheid binnen jouw vereniging? De werkgroep ‘Drentse sportclubs verduurzamen in de praktijk’ werkt met een vaste groep van 15 tot 20 sportverenigingen. Het aantal plekken is beperkt, dus stuur snel een mail met je gegevens naar [email protected] met als onderwerp “Drentse sportclubs verduurzamen in de praktijk”. We nemen dan contact met je op en je ontvangt meer informatie over de aanpak en start van de bijeenkomsten. Voor vragen kun je ook telefonisch contact opnemen met Xandra van Zon tel: 0592-311150.

Drenthe Sport Duurzaam- the Next Step is een provinciaal samenwerkingsverband van Sport Drenthe, de Natuur en Mileufederatie Drenthe en het Drents Energieloket. Bij de uitvoering werken we nauw samen met gemeenten en diverse sportbonden. Het project is een initiatief van de provincie Drenthe en wordt door de provincie gesubsidieerd.