Meer subsidie op isolatie, zonneboilers en warmtepompen in 2022

2022 is aanstaande. Dat betekent dat plannen en aanpassingen voor komend jaar duidelijk worden. Ook als het gaat om subsidie voor verduurzaming. Per 1 januari 2022 wijzigt de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen, zonneboilers en (hybride) warmtepompen.

Subsidiebedragen verhoogd tot 30%

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen, zonneboilers en (hybride) warmtepompen (met een vermogen groter dan 1 kW) ongeveer 30% van de kosten. Voor alle overige installaties, zoals warmtenetaansluitingen, blijft de subsidie ongeveer 20% van de kosten. De nieuwe subsidiebedragen per m2 staan op de site van RVO. De verhoging gaat voor meerdere jaren gelden.

Voor alle maatregelen die je in 2021 hebt uitgevoerd, bedraagt de subsidie 20% van de kosten. Voor warmtepompen en zonneboilers is de datum van installatie bepalend. Voor isolatiemaatregelen is de datum van aanbrengen bepalend.

Voorbeeld
Als je in november 2021 je dak hebt laten isoleren en in februari 2022 je gevel, dan kun je voor beide maatregelen in één keer subsidie aanvragen. Voor de maatregel die je in 2021 uitvoerde (dakisolatie) krijg je dan 20% subsidie en voor de maatregel die je in 2022 uitvoerde krijg je 30% subsidie.

Oppervlakte-eis versoepeld

Per 1 januari 2022 wordt de minimale oppervlakte verlaagd, die bij isolatie vereist is om subsidie te kunnen aanvragen. De nieuwe minimale vereiste oppervlakten staan ook op de site van RVO. Vanaf 2022 is een combinatie van vloer- en bodemisolatie niet meer mogelijk. Het combineren is niet meer toegestaan om samen de minimale m2 te behalen.

Nieuwe subsidieaanvragen vanaf 24 januari 2022

Vanaf 3 januari zijn alle nieuwe tarieven en voorwaarden op de website van RVO te vinden. En vanaf 24 januari 2022 kun je ISDE-subsidie indienen met de verhoogde subsidiebedragen van de isolatiemaatregelen, zonneboilers en warmtepompen.

Campagne Rijksoverheid

De Rijksoverheid plaatst vanaf januari advertenties in grote landelijke en regionale dagbladen over deze subsidieverhoging. Ook zullen er radiospotjes op landelijke radiozenders te horen zijn.

Bron: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/vanaf-2022-hogere-subsidie-voor-isolatie-en-warmtepompen