Inpakken, die leidingen!

Steeds meer mensen pakken hun huis tegenwoordig in, en dan bedoelen we het isoleren van de vloer, muren, ramen en het dak. Dat scheelt al heel veel, maar mogelijk zijn de leidingen in je huis nog niet geisoleerd. Alle buizen en leidingen waar warmte verloren kan gaan is verloren energie, en dat is jammer. Goed nieuws: leidingen isoleren is een simpel klusje, en het bespaart je jaarlijks een paar tientjes. Mooi meegenomen toch?

Het ‘waarom, hoe en wat’ van leidingisolatie 

In de gemiddelde woning zitten heel wat buizen en leidingen waardoor warm water stroomt. Dit water is opgewarmd door de CV ketel en komt na een wildwaterbaan door je leidingen in de verwarming terecht. Onderweg komt deze leiding echter ook door ruimtes waar het koud is, en die niet opgewarmd hoeven te worden. Daar gaan we aan de slag met inpakken!

Waarom?

Simpel gezegd gebruik je leidingisolatie om onderweg, van de CV ketel naar de radiator, geen warmte verloren te laten gaan. De leiding warmen, net als een kleine verwarming op, en geven warmte af. Zolang ze dat doen in de woonkamer is er niets aan de hand, maar vaak lopen leidingen door allemaal ruimtes waar het helemaal niet warm hoeft te zijn. Denk aan de kruipruimte, de zolder, of de trapkast. Als je die buizen goed inpakt verlies je geen warmte in ruimtes waar het gewoon koud mag zijn. Zo hoeft je CV ketel minder hard te werken en bespaar je gas.

Hoe?

Je hoeft niet alle buizen te isoleren, enkel degene die door ruimtes lopen waar het niet warm hoeft te zijn. Wel is het belangrijk dat je zowel de die naar je radiator toe lopen, als de buizen die het water weer terugvoeren naar de CV ketel isoleert.
Begin dit klusje door op te meten hoeveel meter buis je moet isoleren en hoe breed de buis is (dit verschilt van 15 mm tot en met 35 mm). Koop vervolgens de juiste hoeveelheid isolatie (en speciale bandagefolie) en begin met aanbrengen. De isolatie breng je gemakkelijk aan, omdat het al de juiste vorm heeft en je hem alleen maar in hoeft te snijden en om je leiding heen hoeft te ‘wippen’. Begin bij de rechte stukken. Wikkel, als de isolatie om de buis zit, de bandagefolie om de isolatie. Je kunt deze folie ook in de bochten aanbrengen door twee lagen van de folie om de leiding te plakken.

Wat?

Als je naar de bouwmarkt gaat heb je daar gewoon standaard leidingisolatie. Deze is prima. Heb je zin om je er wat meer in te verdiepen? Op internet zijn er verschillende type materiaal te vinden, waaronder zelfklevende leidingisolatie (tip voor degene die niet zo van klussen houden). Ook vind je online speciale bochtstukken en T-stukken. Alle buisisolatie is hittebestendig tot 95 graden.

Kosten en opbrengsten

Uitrekenen hoeveel je kunt besparen met leidingisolatie? Dat is heel is gemakkelijk. Heb je opgemeten hoeveel meter buis je gaat isoleren? Dan kun je het aantal meters keer 2 doen om uit te rekenen hoeveel het oplevert. Volgens Milieucentraal bespaart een gemiddeld huishouden namelijk jaarlijks zo’n €2,- per geïsoleerde meter. De gemiddelde kosten per meter zijn ongeveer €1,80.