Leds change the light

Veel mensen hebben hun gloei- en halogeenlampen al vervangen door ledlampen. Een goede keuze: een ledlamp is namelijk veel zuiniger. Ook zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar. Voor elk wat wils dus.

“Een aantal maanden geleden tijdens een groot renovatieproject hebben we onze gloei -en halogeenlampen in één keer vervangen door ledverlichting. Hier hadden we wel wat hulp bij nodig, vooral omdat we houden van warme sfeertinten en ook gebruik maken van dimmers in onze woning. Gelukkig bleken er veel verschillende kleurtinten verkrijgbaar, en bleek het aansluiten van een dimmer relatief eenvoudig. Het resultaat is heel mooi geworden”.

Ledlamp: voordelig en sfeervol licht

LED is de afkorting van light-emitting diode. Een ledlamp verbruikt 90% minder energie dan een gloeilamp en 85% minder dan een halogeenlamp. Daarnaast gaan ze ook veel langer mee. De kosten van ledlampen zijn erg uiteenlopend maar gemiddeld komt het neer op € 6 voor een gewone ledlamp. Ondanks de hogere aanschafprijs ben je veel goedkoper uit over een aantal jaar. De aanschaf van de ledlampen verdien je door een lager energieverbruik meestal binnen 3 jaar terug.

Waar je op moet letten

Lumen en Wattages
De hoeveelheid licht van een ledlamp lees je af aan het aantal Lumen. Bij gloei -en halogeenlicht zijn dit Wattages. Hoe meer Lumen / Wattage hoe meer licht. Op de verpakking van ledlampen staan beide aangegeven, zo kun je goed met elkaar vergelijken. Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten, 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.

2700K
De kleur van het licht is aangegeven in Kelvin. Lampen in de winkel hebben standaard 2700K, dit is vergelijkbaar met het sfeervolle licht van een gloeilamp. Wil je extra sfeer? Bij minder Kelvin kleurt het richting oranje. Dus hoe minder Kelvin, hoe meer sfeer.

Let op met warmte
Ledlampen kunnen niet zo goed tegen warmte. Gebruik sterkere ledlampen daarom het liefst in een open armatuur. Dan kunnen ze hun eigen warmte goed kwijt.

Is een ledlamp dimbaar?
Of de ledlamp goed dimt hangt af van de combinatie met je dimmer (schakelaar). Dimmers ontworpen voor gloei en halogeenlampen werken niet goed met ledlampen. Een dimmer met een vermogen van minder dan 25W (<25W) werkt meestal wel.

Hoe kies je de juiste lamp?

Op de website van Milieucentraal vind je een uitgebreide keuzehulp. Kijk hier voor meer informatie.

Een lampje vervangen, dat kan iedereen! Zo kun je duurzaam bezig zijn en energie besparen, zoals Diana laat zien: met LED-lampen.

Welke mogelijkheden biedt jouw huis?

Er zijn zoveel manieren om je huis volledig te verduurzamen, hoe houd je het overzichtelijk? Waar begin je? Wij ontwikkelden een handig stappenplan, waarin je kunt zien welke maatregelen er zoal zijn, en in welke volgorde je je huis kunt aanpakken.

Ga naar het stappenplan