Winterproof met kozijnfolie

Winterproof met kozijnfolie. Terwijl de regen tegen de ramen slaat staat de verwarming binnen te loeien. Als je goed geisoleerde muren hebt hoeft die kou buiten weinig verschil te maken, maar er kan ook een hoop kou binnen komen via ramen van enkelglas.

Publicatiedatum: 14 oktober 2021

Dubbel glas, of HR++ glas maken een groot verschil, maar wat nou als je budget dat niet toelaat, of als je je raam niet kunt laten vervangen? Denk dan eens aan kozijnfolie (niet te verwarren met raamfolie). Kozijnfolie is gemakkelijk zelf aan te brengen en zorgt ervoor dat je voor weinig geld een soort dubbelglas maakt! Hoe? Dat leggen we uit in deze blog.

Alles over kozijnfolie

Wat is kozijnfolie?

Kozijnfolie is een goedkope en snelle manier om het isolerende effect van dubbelglas te creëren thuis. Omdat je de folie op het kozijn plakt ontstaat er een luchtlaag tussen de folie en het raam. Hierdoor gaat de isolatiewaarde van het glas omhoog. De luchtlaag tussen glas en folie is idealiter zo’n 1,5 cm dik. (Dit is belangrijk. Bij een dikte van minder dan 1 cm is de isolatiewaarde erg laag, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil.)

Kozijnfolie of raamfolie?

Het lijkt hetzelfde, maar er zijn een aantal grote verschillen tussen kozijnfolie en raamfolie. Hieronder alle voor- en nadelen op een rijtje:

 • Kozijnfolie is snel terugverdient, raamfolie is duurder
 • Kozijnfolie kun je zelf aanbrengen, raamfolie moet je door een vakman laten aanbregen
 • Kozijnfolie heeft ook effect bij dubbelglas, raamfolie heeft dit niet
 • Kozijnfolie gaat maar een paar jaar mee, raamfolie kun je langer laten zitten
 • Kozijnfolie kun je enkel schoonmaken met een doek, raamfolie kun je ‘echt’ poetsen
 • Kozijnfolie beschadigd vrij snel, raamfolie is minder kwetsbaar
 • Kozijnfolie is goed zichtbaar, raamfolie is bijna niet te zien
 • Kozijnfolie isoleert beter dan raamfolie
 • Kozijnfolie is een goede oplossing voor huizen met monumentenglas

Hoe breng je het aan?

Het aanbrengen van kozijnfolie is gemakkelijk en kun je op een druilerige zondag middag gewoon zelf doen.
Nodig: 

 • Dubbelzijdig plakband of tape
 • Een meetlat
 • Een schaar en stanleymes
 • Een Föhn
 • En natuurlijk; de kozijnfolie (€2,50 per vierkante meter)

Stap 1. Maak je raam nog even goed schoon want dat kan straks niet meer als de folie er voor zit!

Stap 2. Maak je kozijn goed schoon zodat de tape straks beter blijft zitten.

Stap 3. Plak de dubbelzijdige tape op het kozijn, helemaal rondom. Ideaal voor goede isolatie is een afstand van 1,5 cm tussen het raam en de plak waar je folie straks komt te zitten.

Stap 4. Meet je raam op met de meetlat en knip de folie ruim op maat. Let op; het is verstandig zo’n 5cm per kant extra te rekenen!

Stap 5. Haal de beschermlaag van de tape en plak de folie vast. Begin bij de bovenkant met plakken. Dit hoeft niet super strak, want voor het strak spannen gebruik je straks de föhn. (Te los zorgt er echter voor dat je lang moet föhnen.)

Stap 6. Föhn de zelfkrimpende folie. Je zult zien dat door de warme lucht alles rimpels verdwijnen en de folie netjes strak komt te staan. Zo zie je bijna niet dat er folie voor het glas zit!

Stap 7. Snij met een mesje alle randjes langs de zelfklevende tape weg.

Klaar is kees!

Voel je toch nog kou bij de ramen en deuren naar binnen komen? Lees dan onze blog over de tochtstrip eens! Daarin gaan we opzoek naar naden en kieren, en helpen we je bij het kiezen van de juiste oplossing!

Welke mogelijkheden biedt jouw huis?

Er zijn zoveel manieren om je huis volledig te verduurzamen, hoe houd je het overzichtelijk? Waar begin je? Wij ontwikkelden een handig stappenplan, waarin je kunt zien welke maatregelen er zoal zijn, en in welke volgorde je je huis kunt aanpakken.

Ga naar het stappenplan