ISDE-regeling: isoleren met flinke subsidie

Ben je van plan je woning binnenkort (beter) te isoleren? Als je dat goed aanpakt kun je een flinke subsidie krijgen met de ISDE-regeling. ISDE staat voor Investeringssubsidie duurzame energie. Om gebruik te maken van de regeling moet je binnen een jaar 2 delen van je huis isoleren: dak, buitenmuren, vloer of ramen. Je mag ook één isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Deze regeling is ingegaan op 1 januari 2021 en vervangt de oude SEEH-regeling.  

Er zijn 2 mogelijkheden om de isolatiesubsidie te krijgen:

  • Je neemt 2 isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur én de vloer isoleren. Met de subsidie verdien je de kosten van deze maatregelen in 3 jaar terug.
  • Je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de vloer isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

Je mag in 2021 ook nog subsidie aanvragen voor maatregelen die je in 2020 hebt genomen. Dat moet je wel binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel doen. Lees hierna meer over de voorwaarden.

 

Wat is het verschil met de oude SEEH-regeling?

Een belangrijk verschil is dat je voor de SEEH-subsidie altijd 2 isolatiemaatregelen moest nemen, terwijl je voor de ISDE-subsidie een isolatiemaatregel ook mag combineren met een warmtemaatregel (dat is een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet).

Verder kan je vanuit de ISDE geen subsidie meer krijgen voor extra maatregelen (bijvoorbeeld een zuinige ventilatie-unit of een slimme thermostaat) of voor een maatwerkadvies. Ook de bonus voor het Zeer energiezuinig pakket (ZEP) is vervallen. Deze subsidies stonden wel in de SEEH.

Je kan nog wel subsidie aanvragen voor een isolerende voordeur of achterdeur, maar dan als onderdeel van de subsidie voor isolatieglas.

Verder kon je tussen 1 juni en 31 december 2020 tijdelijk een hoger subsidiebedrag krijgen, namelijk 30 procent van de kosten in plaats van 20 procent. Deze verhoging geldt in 2021 niet meer. Voor elke aanvraag die je in 2021 doet, geldt het subsidiebedrag van 2021 (ook al heb je de isolatiemaatregel in 2020 genomen).

 

Meer informatie?

Weten hoeveel subsidie je kunt ontvangen, wat de voorwaarden zijn, en welke maatregelen er precies onder de regeling vallen? Neem dan een kijkje op deze pagina. Daar staat alles overzichtelijk onder elkaar.
Voor VvE’s is er een aparte isolatieregeling. Je kunt de subsidie aanvragen op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederlandl (RVO).

Bron: Milieu Centraal