Is je woning geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

En zo niet; hoe maak je je woning geschikt?

Bij een (hybride)warmtepomp is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Daarom hebben woningeigenaren met een ouder huis vaak het idee dat een warmtepomp geen optie voor hen is. Maar niets is minder waar.

Gewoon geschikt

Zit er overal iets van isolatie in het dak, de buitenmuren én de vloer, en heb je overal dubbel glas? Dan is je woning gewoon geschikt voor een hybride warmtepomp. Om het wat concreter te maken kun je de volgende punten in huis checken:

  • Heb je dubbel glas? (hoeft geen HR++ glas te zijn)
  • Heb je spouwmuurisolatie?
  • Heb je 5 tot 7 cm vloerisolatie?
  • Heb je 5 tot 7 cm dakisolatie?

Als je op alle vier de punten ja hebt kunnen antwoorden, dan is je woning geschikt voor de installatie van een hybride warmtepomp. Mis je ergens nog isolatie, pak dat dan eerst aan.

Je radiatoren

Een hybride warmtepomp werkt in veel gevallen met de bestaande radiatoren. Slechts in een klein deel van de woningen zijn de radiatoren ‘te klein’ om de woning op een lage temperatuur te verwarmen. Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren namelijk tot zo’n 55 graden, terwijl een cv-ketel meestal staat afgesteld op 60 tot 80 graden. Het warme water dat door je radiatoren gaat is bij het gebruik van een hybride warmtepomp dus wat kouder. In goed geïsoleerde huizen lukt het met dat minder hete water heel goed om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen. In wat oudere huizen kunnen de radiatoren echter ‘te klein’ zijn. Toch betekent dat niet dat huizen met oude radiatoren niet geschikt zijn voor een hybride warmtepomp. Vaak zijn deze oude woningen na-geïsoleerd, terwijl de radiatoren nog afgestemd zijn op een niet-geïsoleerde woning. Deze radiatoren geven extra veel warmte af.

Test het alvast

Om te testen of je huis echt warm wordt met een hybride warmtepomp, kun je nu alvast de maximale temperatuur van je cv-ketel op 55 graden zetten. Als het huis dan voldoende warm blijft, is een hybride warmtepomp mogelijk.

Wat heb je nodig voor een elektrische warmtepomp?

Voor een volledig elektrische warmtepomp is het belangrijk dat er lage temperatuur afgiftesystemen aanwezig zijn. Denk aan vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Ook is het noodzakelijk dat je woning zeer goed geïsoleerd is. Is je woning gebouwd in de periode 1992 – 1999 dan is hij waarschijnlijk redelijk geïsoleerd. Vanaf bouwjaar 2000 is isolatie steeds beter en vanaf 2009 goed tot zeer goed. In deze huizen kun je zonder veel aanpassingen overstappen op een warmtepomp. Check wel of jouw huis al HR++ glas heeft, want dit was tot 2000 nog niet standaard.

Lees hier meer over de (hybride) warmtepomp