Hoe houden we bij het DEL ons huis warm?

Fabian woont in een tussenwoning uit 2013 met 8 zonnepanelen. Er is echter geen verwarming op zolder waar zijn werkplek is. Hoe lost hij dat op in de winter?

Lokaal verwarmen in huis, hoe doe je dat? Al een tijdje hebben we bij het loket het over verschillende manieren van lokaal verwarmen. Wat is praktisch, energiezuinig en duurzaam? Allerlei verschillende vragen, maar ook verschillende situaties als het gaat om onze thuiswerkplekken. Daarom nemen we de komende tijd een kijkje thuis bij wat mensen van het Drents Energieloket. Dit keer is Fabian aan het woord over hoe hij het aanpakt thuis.

“Heel leuk om eens wat op te schrijven en wat dieper op de materie in te gaan. Zoals in de introductie staat woon ik in een tussenwoning uit 2013 in Beilen, samen met mijn vrouw en dochtertje van twee jaar oud. De woning is dus goed geïsoleerd, maar nog wel voorzien van een cv-ketel op aardgas.”

Zonnepanelen

“Bij de koop lager er nog geen zonnepanelen op het dak. Dat vonden we zonde. In het voorjaar van 2021 hebben we besloten om panelen te laten leggen. Op het dak pasten maximaal 8 zonnepanelen van bijna 400 Wattpiek (Wp) per stuk. Om ons stroomverbruik (2.300 kWh per jaar) te compenseren was dat meer dan genoeg. Toch hebben we besloten het dak “vol” te laten leggen, omdat we in de toekomst een warmtepomp overwegen. De panelen liggen op het zuiden en doen het erg goed. Over 12 maanden is de opbrengst bijna 3.300 kWh. Laten we zeggen dat we 1.000 kWh “over” hebben in een jaar.”

Overwegingen

“Een goede thuiswerkplek vind ik belangrijk. Dus een goede stoel en tafel, maar ook een rustige, stille ruimte. Op zolder hebben we daarom een fijn kantoortje gecreëerd. Als ik thuis werk, werkt mijn vrouw op kantoor en andersom. Er was alleen een nadeel. Op zolder zijn er geen radiatoren. Op de eerste verdieping en beneden wel, maar daar ben ik bijna niet op een werkdag. Dus hoe kunnen we de plek op zolder warm krijgen? Ik vind het zonde om de thermostaat hoog te zetten zodat de radiatoren warm worden en hopelijk de warmte via de trap de zolder bereikt. Eigenlijk vind ik dat niet goed werken. Het was mooi geweest als er een radiator op zolder zou zitten. Dan had ik alleen die open gedraaid en de rest dicht. Overigens moet je nooit alle radiatoren dichtdraaien bij een cv-systeem. De cv-ketel kan het warme water dan niet meer rondpompen én bij vorst is het slecht voor je leidingen.”

Oplossing

“De thermostaat laat ik dus op 16 graden staan als ik thuis werk. De oplossing komt van de camping. Als we kamperen in het voor- of najaar nemen we altijd een elektrisch campingkacheltje mee. Die kun je instellen op 450 of 900 watt. Maar het kacheltje is dus ook ideaal om de werkplek op zolder te verwarmen. 450 watt is ruim voldoende om het warm te krijgen, daarnaast zit er een draaifunctie op waardoor hij in een hoek van 90 graden de warmte goed verspreidt rondom het bureau. Een uurtje verwarmen in de ochtend vind ik meestal genoeg om het aangenaam te krijgen. En verspreid over de dag nog eens vier keer een half uurtje. Dus dan verwarm je 3 uur met een verbruik van 450 watt per uur. Even rekenen: 3 uur x 450 watt = 1.350 watt op een dag. Mijn vrouw doet dit ook ongeveer zo en zij werkt twee dagen thuis. Dus in een week zitten we aan 3 x 1.350 watt = 4.050 watt, laten we het afronden naar 4 kWh per week. Als je uitgaat van 25 weken in het jaar waarbij de buitentemperatuur en de kracht van de zon nog onvoldoende is om de zolder op temperatuur te krijgen, zit je op 100 kWh in het jaar. Dat vind ik meevallen en te overzien. Bovendien gebruiken we deels eigen stroom van de zonnepanelen. Daarnaast is het aandeel van hernieuwbare bronnen in de productie van stroom elk jaar groter als we stroom inkopen. Om meerdere redenen willen we zuinig zijn met aardgas. Dus als het gaat om het verwarmen van de zolder, vinden we het een goede idee om dit elektrisch te doen.”