Hoe bespaar ik energie?

Energie besparen; veel inwoners in Drenthe hebben die wens, en daarbij komt de vraag naar boven hoe je dat doet. Natuurlijk verschilt het per situatie op welke manier er energie bespaard kan worden, maar één ding staat vast. Wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken.

Daarom begint besparen altijd met het aanpassen van je energiegedrag en het nemen van kleine energiebesparende maatregelen. Hiervoor kun je je waardebon van €50 nog tot en met eind december gebruiken. Vervolgens ga je aan de slag met isoleren. Je warmtepomp werkt namelijk zuiniger wanneer je de opgewekte warmte niet direct verliest door je slecht geïsoleerde dak. Ook kunnen woningeigenaren met een goed geïsoleerd huis voor een kleinere warmtepomp kiezen.

Wat houdt het stappenplan precies in?

Om woningeigenaren te helpen bij het zo efficiënt mogelijk verduurzamen van de woning heeft het Drents Energieloket een overzichtelijk stappenplan samengesteld. Het stappenplan helpt je door het oerwoud aan mogelijkheden heen, door op een logische manier langs alle mogelijkheden te lopen. Hierin zijn vier hoofdstappen te zetten, waaronder verschillende sub-stappen te nemen zijn. Alle sub-stappen zijn voorzien van informatie over de maatregel, maar bijvoorbeeld ook van de kosten en het verwachte rendement.

De 4 stappen

Verduurzamen begint met kleine energiebesparende maatregelen. Hieronder valt onder andere een gesprek met een energiecoach, snelle bespaartips en elektrisch koken.

Als binnen de kleine maatregelen voldoende gedaan is kun je door naar stap 2; isoleren. Hieronder valt het isoleren van dak, gevel, vloer en glas. Wanneer er goed geïsoleerd is en de warmte in huis blijft kun je als woningeigenaar aan de slag met het zelf opwekken van energie en warmte. Daarbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van zonnepanelen een (hybride) warmtepomp of een thuisaccu.

Die opgewekte warmte en energie wil je vervolgens zo duurzaam mogelijk inzetten in de woning. Daarom vind je bij stap 4 de mogelijkheden voor verwarmen en ventileren. Denk hierbij aan infraroodpanelen, douche WTW of lage temperatuur verwarming.

Tip!

Bij stap drie komt ook de warmtepomp aan bod. Check altijd wat de plannen van de gemeente zijn wanneer je aan de slag gaat met deze stap. In de transitievisie warmte, die dit jaar door alle gemeente zijn gepubliceerd, staat welke warmteoplossing voor jouw buurt op de planning staat.

Sparren of vragen?

Hoewel het stappenplan op de website alle maatregelen behandelt is het goed mogelijk dat je toch nog vragen hebt. Daarom kun je ons altijd bellen of mailen voor onafhankelijke informatie en advies. Wij helpen graag verder met de verbetering van je woning.