Groene daken zouden meer kunnen opleveren

Hoewel het niet opvalt als je door je wijk loopt, ziet Nederland van bovenaf zwart van de platte daken. Daar zit potentie in. Wat nou als we al die daken vol leggen met groen? Volgens berekeningen van verschillende partijen is er op schuurtjes, garages en uitbouwen plek voor 21 miljoen vierkante meter groen. Tel daar de 40 miljoen vierkante meter dak van logistiek vastgoed én honderdduizenden daken van flats en appartementen bij op. Een walhalla voor mening vogel, bijenvolk of vlinder, toch?

Groene daken leveren ons enorm veel op. Het is goed voor de biodiversiteit, ze nemen CO2 op, het wordt koeler in huis, de dakbedekking gaat langer mee, regenwater wordt beter opgevangen en ze verhogen het rendement van eventuele zonnepanelen op hetzelfde dak.
Als er zo veel daken zijn, en de voordelen zijn zo groot, waarom zijn er dan niet al lang meer daken omgetoverd tot groene oase? De Volkskrant dook vorige maand in dit onderwerp en schreef een uitgebreid artikel over groene daken. Wij bespreken de belangrijkste conclusie uit dit stuk.

Genoeg dak dus?

Al die grote platte daken die van boven zo geschikt lijken zijn dat in de praktijk lang niet allemaal. Sommige daken zouden bezwijken onder het gewicht van planten en al het regenwater dat deze opslaan. Daarom hebben de daken van schuurtjes en garages bij particulieren vaak meer potentie om als groendak te worden ingericht.

Aan de slag dan maar?

Wie even op onderzoek uitgaat komt er al snel achter dat het aanleggen van een groendak niet ingewikkeld is. Je kunt online filmpjes vinden en pakketten bestellen om in een middagje je eigen zwarte bitumen dak om te toveren in een groene oase voor beestjes en vogels.

Een oase van wat?

Uit welke planten die pakketten precies bestaan wordt vaak niet duidelijk gemaakt. Meestal wordt er echter gebruik gemaakt van sedum. Dat zijn lage plantjes die goed tegen droogte kunnen en daarom niet veel onderhoud vragen. Er zitten, naast het onderhoudsvriendelijke voordeel van sedum, ook wat nadelen aan. Sedum heeft een kort bloeiseizoen waardoor de toegevoegde waarde voor bijen en vlinders niet erg groot is. Daarnaast komen veel sedumplantjes van kwekerijen waar chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Dit kan schadelijk zijn voor de beestjes die je juist wilt helpen met de aanleg van je groene dak. Een ander nadeel is dat veel sedum niet inheems is en dat zich door de wind en vogels nu zaden verspreiden door de natuur. Daar gaan ze de strijd aan met inheemse plantensoorten.

Niet doen?

Nee, dat is een te makkelijke conclusie. Een groendak, ook als deze uit sedum bestaat, draagt wel degelijk bij aan het vergroten van de biodiversiteit en is altijd beter dan de gitzwarte daken die nu op veel schuurtjes en garages liggen. Vooral in steden dragen groendaken wel degelijk bij.

Conclusie

Sedumdaken zijn goed, maar het kan beter. Door goed te letten op de samenstelling van je groendak bijvoorbeeld. Verschillende soorten planten die andere bloeimomenten hebben leveren langer nectar en stuifmeel op voor insecten. Let er daarbij op dat de plantjes die je koopt niet met schadelijke chemische middelen zijn bespoten.
Uit onderzoek is gebleken dat kruidendaken, waarop kruiden, stukjes open grond, boomstammen en heuveltjes zijn aangebracht, aantrekkelijker bleek voor meer bestuivers en andere insecten. Daktuinen waarop bomen en struiken staan trokken al helemaal veel dieren aan.

Daarnaast is ‘Smartroof 2.0’ in ontwikkeling. Dit nieuwe type groendak is door een speciaal systeem waarbij de bewatering anders werkt veel lichter. Daarmee kan het dus op meer daken geplaatst worden én droogt het minder snel uit waardoor het geschikt is voor meerdere planten dan alleen sedum. Ook isoleert deze smartroof 2.0 nog beter.

Maar wat voor groendak je ook neemt, je natuurbeleving neemt toe. Vogels komen stukjes mos plukken, vlinders voelen zich rondom jouw huis meer thuis en er zal meer vliegen en zoemen in je tuin.

Meer lezen?

Voor nieuwsgierigen is er de Handreiking Natuurdaken. Ben je benieuwd hoe het zit met chemische bestrijdingsmiddelen op bij-vriendelijke planten, kijk dan deze aflevering van de Keuringsdienst van waarde eens.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het artikel ‘Groene daken zouden mens en natuur veel voordelen bieden. Waarom zijn dan niet allang alle daken vergroend?’ van de Volkskrant, verschenen op 13 mei 2022.