Goed voorbereid het stookseizoen in

Publicatiedatum: 24 augustus 2023

Met de regenachtige en koelere weken eind juli, leek het soms bijna herfst. Gelukkig fleurde het weer in augustus weer op. Toch staat, met de aankomende herfst en winter, er weer een koudere periode voor de deur. We zullen onze woningen dan weer gaan verwarmen. Deze periode noemen we ook wel het stookseizoen: de maanden waarin de buitentemperatuur onder een bepaalde waarde (18,5 °C) blijft. Het Nederlandse stookseizoen loopt officieel van 1 oktober tot 1 mei.

Het is dus raadzaam om al na te denken over deze periode. In de media gaat het geregeld over nieuwe stijgingen van energiekosten bij een strenge winterperiode. En omdat het prijsplafond in 2024 er niet meer is, kunnen bij een strenge winter de prijzen voor energie flink toenemen.

Wat kun je doen?

Is je verwarmingssysteem klaar voor het stookseizoen? Is de laatste onderhoudsbeurt dit jaar of vorig jaar geweest, of is het langer geleden? In het laatste geval is het verstandig om een onderhoudsbeurt te plannen voordat het stookseizoen echt begint, ook om de drukte voor te zijn.
Verder is het natuurlijk goed om te kijken naar je energiecontract, zit je nog goed of past een andere energieleverancier beter bij jou? De komende tijd gebruik je veel energie, dus dat kan veel schelen in prijs en hoe grijs of groen de energiemix is.

Snel veel energie besparen

De beste voorbereiding op het stookseizoen is om “altijd-goed-maatregelen” te nemen. Hiermee bespaar je snel veel energie. Denk daarbij aan de isolatie van je huis. Zeker isolatie van de vloer, de spouwmuur en het dak zijn snel te realiseren en hebben veel effect. Overweeg je daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen? Aangezien elk huis en elke situatie anders is raden wij aan om contact op te nemen met een van onze adviseurs via drentsenergieloket.nl/contact/ of bel 085 – 792 01 58 . Via de telefoon en mail geven wij onafhankelijk en gratis informatie en advies.

Subsidies en financiële regelingen

Tot slot zijn er veel subsidies en financiële regelingen beschikbaar voor woningeigenaren als je je woning laat verduurzamen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan ook contact met ons op.