Geen prijsplafond en energietoeslag: wat betekent dat?

Publicatiedatum: 7 november 2023

Het huidige prijsplafond voor gas en stroom gaat verdwijnen per 2024. Ook de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro, voor mensen met een laag inkomen, gaat stoppen in 2024. Maar wat betekent dit voor jou? Lees het in dit artikel.

Waarom verdwijnt het prijsplafond? 

Het prijsplafond stopt per 1 januari 2024. Door het huidige prijsplafond betalen huishoudens niet meer dan de maximaal afgesproken prijs voor gas en stroom. Doordat dit verdwijnt, kunnen energieleveranciers weer de marktprijzen in rekening brengen. Waarom is er gekozen voor het loslaten van het prijsplafond? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft de volgende informatie hierover: 

“De enorme prijspieken die reden waren om het prijsplafond in te voeren, lijken achter ons te liggen. Het grootste deel van de energieleveranciers bieden sinds afgelopen zomer weer lange contracten aan met tarieven die onder het prijsplafond liggen. Binnen de huidige afgesloten energiecontracten heeft 86 procent een tarief dat lager ligt dan het prijsplafond. Huishoudens kunnen dus via het afsluiten van een vast contract weer kiezen voor zekerheid, ook voor komend jaar of 2025. Daarom is een verlenging van het prijsplafond niet meer nodig.”

Wij als Drents Energieloket raden dan ook aan om uit te zoeken of een vast contract gunstiger kan zijn dan een variabel contract. Als je een variabele contract nu prima kunt betalen, en een vast contract ongeveer dezelfde energieprijzen en vaste kosten heeft, kan het de moeite waard zijn een vast contract voor langere tijd te overwegen.

Energietoeslag? Dit verandert er 

Net als het prijsplafond, verdwijnt ook de energietoeslag. Een alleenstaande in de bijstand zou in 2024, 36 euro meer overhouden elke maand. Maar omdat de energietoeslag stopt, is het juist een achteruitgang van ongeveer 72 euro per maand. Houd dus rekening met hogere energiekosten door het verdwijnen van het prijsplafond. Wil je dit voorkomen? Vraag een energiecoach aan via deze pagina. Een energiecoach kan jou helpen om minder energiekosten te hebben. 

Financiële steun voor minima 

Hoewel de energietoeslag verdwijnt, biedt de overheid andere tegemoetkomingen voor minima. In 2024 komen er gerichtere maatregelen. Naast de koopkrachtmaatregelen, komt er opnieuw een bijdrage aan het Tijdelijk Noodfonds Energie beschikbaar. Hier kunnen de meest kwetsbare huishoudens terecht als zij moeite hebben met het betalen van hun energierekening.