(Financiële) voordelen ecologische isolatie

Al enkele jaren is er subsidie voor het plaatsen van isolatie. Sinds dit jaar heeft RVO de subsidie voor isoleren met ecologische materialen verhoogd. Waarom zou je hiervoor kiezen als er goedkopere materialen bestaan die dezelfde isolatiewaarde halen? En hoeveel extra subsidie is er per m2?

Biobased of ecologische isolatiematerialen vinden hun oorsprong op akkers of in bossen. Het zijn dus eigenlijk natuurproducten. Vlas, hennep, jute of speciale soorten gras kunnen dienen als isolatie. Ook houtvezel, afkomstig van reststromen van de houtverwerkingsindustrie kan goed worden toegepast als isolatiemateriaal in woningen.

Negatieve CO2 voetafdruk

Isoleren doe je primair om te besparen op de energierekening. De materialen die nodig zijn voor het isoleren, moeten uiteraard ook geproduceerd worden. Daar komt een bepaalde uitstoot bij kijken. Zo is voor de productie van glaswol een oven nodig die tot meer dan 1.400 graden moet worden verwarmd. Op de lange termijn zal de uitstoot die tijdens de productie plaatsvindt, wel worden gecompenseerd door de energiebesparing van de woning. Maar ecologische materialen genereren bij de productie veel minder uitstoot. Sterker nog, er zijn materialen te koop die een negatieve CO2 voetafdruk hebben. Tijdens de groei van de gewassen op akkers wordt CO2 opgeslagen in de plant. Als dit uiteindelijk als isolatiemateriaal in de woning wordt toegepast, zal deze CO2 niet weer terug de atmosfeer in gaan.

Capillair actief?

Biobased isolatiematerialen hebben ook eigenschappen die niet zijn na te bootsen met synthetische materialen. Mocht er in de constructie op een of andere manier vocht ophopen door bijvoorbeeld condensatie dan zal een ecologisch isolatiemateriaal dit vocht opnemen en verspreiden over een groot oppervlak. Het materiaal wordt ook wel capillair actief genoemd. Het kan een bepaalde mate van vocht vasthouden en later weer afstaan aan de omgeving. In de monumentenzorg wordt om deze reden vaak gekozen voor biobased materialen. Men beschouwt dit veiliger voor het gebouw.

Koele woning in de zomer

Ecologische materialen hebben veel massa. Het materiaal is aanzienlijk zwaarder dan bijvoorbeeld glaswol. Die grote massa maakt dat het materiaal veel langer een woning koel kan houden op hete zomerdagen. Aan het einde van een hete dag is een woning met veel massa aanzienlijk minder opgewarmd dan een woning die geïsoleerd is met een licht materiaal. De grote massa van ecologische isolatiematerialen maakt ook dat ze veel betere akoestische eigenschappen hebben en geluid van buiten beter absorberen.

Extra subsidie voor ecologische isolatie

Het gebruik van milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt aangemoedigd. Er is een bonus voor ‘biobased’ isolatiemateriaal. Biobased isolatiemateriaal heeft een duurzame oorsprong, een milieuvriendelijk productieproces en is goed te recyclen of te verwerken als afval. Deze materialen voldoen aan strenge controles op belangrijke duurzaamheidseisen. Biobased materialen zijn vanwege deze eisen vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen. De bonus zorgt ervoor dat deze materialen toegankelijk worden om je woning mee te isoleren. Hieronder de extra bonus voor isolatie op een rij:

  • dakisolatie: € 5 per m2
  • zolder- of vlieringvloerisolatie: € 1,50 per m2
  • spouwmuurisolatie: € 1,50 per m2
  • gevelisolatie: € 6 per m2
  • vloerisolatie: € 2 per m2
  • bodemisolatie: € 1 per m2

Let op: deze bonus geldt alleen voor isolatiemaatregelen die op of na 1 januari 2024 zijn uitgevoerd.

Hieronder alle subsidiebedragen op een rij inclusief de bonus:

Als je ook aan de slag wilt met ecologische isolatiematerialen, vereist dit iets meer uitzoekwerk dan gebruikelijk. Vraag goed na of een isolatiebedrijf met ecologische materialen werkt of wilt werken.