Energierekening fors duurder in paar maanden tijd

Nederlandse huishoudens zijn, volgens Milieucentraal, per jaar gemiddeld zo’n €2220 kwijt aan de energierekening*. Dit jaar kan deze grote kostenpost voor veel Nederlanders flink oplopen. Onder anderen door de koude lente dit jaar blijft bij veel mensen thuis de verwarming langer aan staan dan normaal. Dit, in combinatie met de gestegen energieprijzen, kan gaan zorgen voor een flink hogere energierekening.

De stijging in de prijzen is te wijden aan een aantal zaken. Zo is het in heel Europa kouder geweest dan normaal, laat energiebedrijf Vattenfall weten. Gas voorraden raken op terwijl de vraag stijgt. “De gasmarkt is door de langdurige kou van de afgelopen maanden een stuk krapper geworden. Er is weinig gas beschikbaar door onder andere gasvoorraden die vrijwel leeg zijn en een beperkte toevoer van LNG naar Europa. Door de lage beschikbaarheid van gas lopen de gasprijzen op”, schrijft energie-expert Tobias Frankema.

Olieproductie

Tijdens de coronacrisis is de olieproductie afgenomen. Er was simpelweg minder vraag naar bijvoorbeeld brandstof voor auto’s en vliegtuigen. Nu de economie weer aantrekt stijgt ook de vraag naar olie (en gas). Om aan deze vraag te kunnen voldoen moet de olieproductie opeens weer worden verhoogd.

Ook CO2-emissieregen worden duurder. Dit zijn rechten die producenten moeten kopen om stroom te mogen opwekken in hun energiecentrales. Deze hogere kosten voor de rechten worden doorberekend aan de klant, en komen dus op de energierekening van huishoudens te staan.

125 euro duurder

Als je in januari een energiecontract afsloot ben je zo’n €125,- goedkoper uit dan huishoudens die dat nu doen. En niet alleen gas werd duurder de afgelopen zes maanden. Ook de prijs voor stroom is zo’n 22% gestegen. Daarmee is de periode waarbij gas en elektriciteit goedkoper waren vanwege de coronacrisis afgelopen.

*Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks 1.410 kubieke meter aardgas en 2.910 kWh stroom. Dit komt neer op een kostenpost van ongeveer €2.220,00 per jaar en €185,00 per maand. In 2020 was de vraag, ondanks de koude winter, minder waardoor de prijs daalde. Nu klimt hij weer naar naar normaal niveau en zal vervolgens stijgen.