Energielabel voor je woning; dit verandert vanaf januari

Alle woningen in Nederland zijn voorzien van een energielabel. Dit label geeft inzicht in de energieprestaties van het huis. Maar vanaf 1 januari 2021 veranderen deze labels. Het huidige label wordt dan vervangen door een uitgebreider exemplaar in navolging van Europese regelgeving.  

De huidige energielabels zoals we die nu kennen gaan van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en label G veel verbetermogelijkheden kent. Vanaf 1 januari 2021 wordt het label voor je woning bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik. Dit is de hoeveelheid fossiele energie die wordt verbruikt voor warm water, verwarming, ventilatie en koeling.

De labels waar nu nog mee wordt gewerkt, zijn in 2015 in het leven geroepen, en worden gezien als ‘voorlopige labels’, gebaseerd op gegevens uit het Kadaster. Het nieuwe, definitieve energielabel kan beter of slechter uitpakken en wordt niet meer bepaald op basis van het kadaster. Het nieuwe label wordt vastgesteld door een erkend deskundige die op afstand de kenmerken controleert.

Gunstig energielabel belangrijk bij (ver)koop van woning

Een verkoper van een woning is verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Volgens de regels hoeft het label pas overhandigd te worden bij de notaris. Een potentiële koper wil vaak echter vroegtijdig inzicht hebben in het energieverbruik van de woning.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) adviseert kopers daarom niet te wachten tot de verkoper een definitief energielabel aanlevert, maar al eerder navraag te doen. Het energielabel heeft immers ook effect op de woningwaarde.

Een NVM-makelaar kan je helpen na te gaan of er op jouw adres al een definitief energielabel aanwezig is. Hij kan je ook ondersteunen bij de aanvraag van een (definitief) energielabel of helpen om het energielabel door verduurzaming of verbouwing te verbeteren.

Dit verandert er per 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 verandert de manier waarop het energielabel wordt bepaald. Het huidige label verdwijnt en hier komt een uitgebreider energielabel voor in de plaats. Het nieuwe label wordt vastgesteld met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800, gebaseerd op Europese CEN-normen.

Momenteel kan je als woningeigenaar online een aantal woningkenmerken doorgeven en wordt het energielabel op afstand vastgesteld. Vanaf januari kan een energielabel alleen nog aangevraagd worden door een gediplomeerd adviseur die voor een gecertificeerd bedrijf werkt.

De adviseur komt langs en neemt in één à twee uur de kenmerken van de woning op. Denk aan afmetingen en oriëntatie van de woning, en aanwezige isolatie en installaties, zoals cv-ketel en zonnepanelen. Op basis van de kenmerken wordt berekend hoeveel energie de woning verbruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling. Dit maakt het nieuwe energielabel nauwkeuriger. Ook kunnen verbetermogelijkheden zo op maat aangeboden worden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming zullen ook op het label staan. Verwacht wordt dat een nieuw energielabel ook aanzienlijk duurder zal worden.

Tip: het huidige energielabel kan tot en met 31 december 2020 worden aangevraagd via de reguliere, eenvoudige methode. Een definitief energielabel blijft tien jaar geldig.

De waarde van je woning verhogen

Je energielabel door verduurzaming of verbouwing verbeteren is een van de manieren om de waarde van je woning te verhogen. Verduurzaming van een woning vraagt dan wel om een investering, maar wist je dat ongunstige F- en G-energielabels de verkoopopbrengst van koopwoningen met gemiddeld 15.000 euro verlagen?

Ook duurt het gemiddeld een maand langer voordat deze woningen worden verkocht. Dat concludeerde een groep onderzoekers aan de Universiteit van Tilburg. Je huis verduurzamen blijkt dus ook financieel zeker de moeite waard. Én het vergroot je wooncomfort.

 

Bron: nu.nl