Een windmolentje bij je huis?
Waar zonnepanelen alleen overdag stroom opwekken kan een windmolen natuurlijk ook ’s nachts energie leveren. Is het niet slim een molentje in je tuin te zetten?
Publicatiedatum: 8 februari 2023
Regelmatig krijgen we bij de helpdesk van het Drents Energieloket de vraag of je een windmolentje op je woning mag zetten. Geen gekke gedachte, aangezien die in tegenstelling tot zonnepanelen ook in de nacht gewoon stroom zou kunnen produceren. Ideaal, en een hele mooie aanvulling zou je zeggen… toch?
Wanneer je internet afstruint naar een windmolen voor thuis, dan kom je heel veel soorten tegen. Voor een bedrag tussen de €1.500 en €11.000 vind je windmolentjes die zo’n 1.000 tot 3.500 kWh per jaar opwekken, volgens de aanbieders. “Deze windmolen draait al bij windkracht 1!” – zie je vaak in de omschrijving staan. Echter vergeten ze vaak te vermelden hoeveel watt er dan wordt opgewekt.
Hoge molens vangen veel wind
Om het beloofde rendementen te halen moet de windmolen vol in de wind kunnen staan en geen obstakels hebben. Gemiddeld moet de windsterkte 5,5 meter per seconde zijn en in stedelijk gebied moet de windmolen minstens op 15 meter hoogte worden geplaatst om dat te bereiken. Dat kan natuurlijk, als je die hoogte en ruimte op je dak hebt. Ook kun je ervoor kiezen de molen op een paal te zetten. Je zal hiervoor wel altijd een omgevingsvergunning moeten aanvragen bij de gemeente. Ook mogen de buren hun zegje doen of ze die kleine windmolen in hun gezichtsveld willen.
Windsnelheden
In een stedelijk gebied of woonwijk zijn te veel obstakels en worden die beloofde opbrengsten in de praktijk nooit gehaald. Er zijn veel praktijkervaringen waarbij maar rond de 100 kWh per jaar opgewekt wordt in een woonwijk. Zonde, zeker voor een investering van een paar duizend euro. Eigenlijk is het potentieel alleen interessant wanneer je in het landelijk gebied woont en de molen vrij op de wind kan staan. Zelfs dan is het belangrijk voordien goed onderzoek te doen naar de windsnelheden.
Te lange terugverdientijd
Zowel energetisch als financieel blijken kleine windmolens voor thuis zichzelf in de praktijk niet terug te verdienen. De levensduur is vaak 20 jaar terwijl de terugverdientijd langer is. Tot nu toe is er nog geen windmolentje voor thuis dat echt interessant is gebleken. Helaas, want het zou theoretisch zo een mooie combi zijn…
Toch windenergie?
Wil je wel windenergie? Overweeg dan om aansluiting te vinden bij een lokale energiecoöperatie, winddelen aan te schaffen of te investeren in een beleggingsfonds. Je leest hier meer over:
Winddelen, Belleggingsfonds, of Wind initiatieven burgers
Welke mogelijkheden biedt jouw huis?
Er zijn zoveel manieren om je huis volledig te verduurzamen, hoe houd je het overzichtelijk? Waar begin je? Wij ontwikkelden een handig stappenplan, waarin je kunt zien welke maatregelen er zoal zijn, en in welke volgorde je je huis kunt aanpakken.
Ga naar het stappenplan