Een inductie cv-ketel, een goed idee?

Je ziet steeds vaker advertenties voor inductie cv-ketels (CVi’s). Wat zijn dat precies voor apparaten, en is het een verstandig alternatief voor een normale cv-ketel?

Publicatiedatum: 13 februari 2023

Mogelijk ben je de advertenties al tegengekomen of overweeg je er zelfs eentje aan te schaffen; er wordt namelijk de laatste tijd veel geadverteerd over de inductie cv-ketel (CVi). Hiermee kun je direct van het gasnet af en worden vaak ook zonnepanelen aangeboden.

Meestal wordt vermeld dat verwarming met inductie efficiënter is dan met een elektrisch weerstandselement. Pas hiervoor op want dit is desinformatie en klopt niet; één kilowatt elektrische input in een inductie-element levert nooit meer dan 1 kW warmte op. Daarentegen kan bijvoorbeeld een warmtepomp met 1 kW wel 4kW aan warmte maken gemiddeld over het jaar. Doordat een warmtepomp een buitenunit heeft kan het ook energie (warmte) van buiten halen. Er zit namelijk altijd energie in de buitenlucht, tenzij het 0 Kelvin is (-273 graden celsius).

Let goed op

Daarnaast is het niet toegestaan om de inductie cv-ketels of elektrische cv-ketels als hoofdverwarming te gebruiken. Je woning voldoet dan namelijk niet meer aan het bouwbesluit. Volgens het bouwbesluit mag een nieuwe of bestaande woning niet verwarmd worden met een COP van 1*. Dit heeft te maken met het feit dat er veel efficiëntere oplossingen zijn maar ook omdat het openbare stroomnet dit al snel niet aankan gedurende de wintermaanden.  

De kosten

Belangrijk punt voor de portemonnee; deze CVi’s worden ook ineens erg duur wanneer de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd wordt en uiteindelijk stopt. Je huis volledig verwarmen op elektriciteit is 2,5 keer duurder dan op aardgas! Kleine ruimtes elektrisch verwarmen waar je kortstondig aanwezig bent kan daarentegen wel goedkoper zijn. 

* Tenzij elke kamer afzonderlijk verwarmd kan worden met een eigen thermostaat.

Welke mogelijkheden biedt jouw huis?

Er zijn zoveel manieren om je huis volledig te verduurzamen, hoe houd je het overzichtelijk? Waar begin je? Wij ontwikkelden een handig stappenplan, waarin je kunt zien welke maatregelen er zoal zijn, en in welke volgorde je je huis kunt aanpakken.

Ga naar het stappenplan