Duurzaamste Huis van Drenthe 2020 staat in Paterswolde!

Publicatiedatum: 8 oktober 2020

Het duurzaamste huis van Drenthe is bekend en staat in gemeente Tynaarlo. Miriam van Dijk uit Paterswolde kreeg met haar unieke nieuwbouwwoning de meeste stemmen. “Ik ben mijn leven lang milieubewust bezig en ben trots dat het gelukt is nu óók een duurzaam huis te bouwen.” De woning maakt nu ook kans op de landelijke publiekstitel.

Acht duurzame huizen waren de afgelopen twee weken in de race voor de publiekstitel het ‘Duurzaamste Huis van Drenthe’. De huiseigenaren van de acht woningen hebben ieder op hun eigen wijze hun woning stapsgewijs duurzamer gemaakt. Van Dijk koos bewust om haar woning klein te bouwen, heeft een vloer van kurk en grote ramen op het zuiden. “Zodra de zon schijnt is het hier behaaglijk, ook in de winter. Als ik toch bij moet verwarmen, doe ik dat lokaal met een infraroodpaneel.” Het winnen van de verkiezing is een kroon op haar inzet. “Het geeft zo’n gelukkig gevoel dat je zelf kunt bepalen hoe duurzaam je bent. Dat deel ik graag met anderen.”

De huiseigenaar wordt in het zonnetje gezet met een waardecheque van 500 euro en een bos bloemen. Van 1 tot en met 10 november neemt zij het op tegen de winnaars van de provincies Friesland, Gelderland en Zeeland tijdens de landelijke publieksverkiezing. De landelijke publiekswinnaar wordt op 20 november bekend gemaakt samen met de winnaars van de juryprijzen.

Aanstekelijk voorbeeld
De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route en wordt mede ondersteund door de deelnemende provincies, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Volksbank. Het doel van de verkiezing is om aanstekelijke voorbeelden in het zonnetje te zetten om daarmee anderen te enthousiasmeren om ook hun woning te verduurzamen.