Doe je gordijnen dicht en doof de lichten in je tuin

Publicatiedatum: 7 november 2023

Zaterdag 28 oktober jongstleden was de 19e Nacht van de nacht. Het is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties met als doel om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Door het hele land waren er evenementen, georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doofden lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Waarom de lichten doven?

Wij zijn een van de meest verlichte landen ter wereld. Volgens een recent onderzoek is het mogelijk dat we over 20 jaar geen sterren meer kunnen zien aan de nachthemel. Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en ook energieverspilling. Hoewel buitenverlichting voor ons als mens heel prettig kan zijn, is het voor dieren en planten niet zo fijn. Dit komt door lichtvervuiling, het overmatig gebruik van kunstlicht dat de natuur in de war brengt. Het ritme van dieren raakt hierdoor verstoord bijvoorbeeld. Wil je de planten en dieren een handje helpen deze donkere dagen?

Wat kun je doen als bewoner?

Hoe donker is jouw tuin? Het kan een veilig gevoel geven, je voordeur, tuin of erf continu te verlichten. Maar beter is om slimmer te verlichten. Met een sensor, waarbij de lamp bij beweging aangaat (ook afschrikwekkend tegen inbrekers). Door de lamp goed te richten, de kleur van de verlichting aan te passen (oranje of rood is het beste) en alle overbodige (sier)verlichting ook uit te doen, ben je al supergoed bezig. Dat scheelt veel stroom en dus ook geld. En hoewel het in onze cultuur zit om gordijnen nog open te hebben ’s avonds, is het beter om ze dicht te trekken. De tuin wordt dan mooi donker, maar je zit er ook nog eens warmer bij door de isolerende werking van dikke gordijnen. Let tot slot op dat ze niet voor, maar boven de radiatoren hangen. Anders houden de gordijnen juist de warmte tegen. Lees meer op nachtvandenacht.nl