Laat kou buiten de deur

Deuren dicht!’ is een veelgehoorde zin tijdens de Nederlandse winter. En dat is niet gek; warmte ontsnapt meteen uit de kamer als je de deur naar een koude hal open laat staan. Gelukkig bestaan er deurdrangers en deurveren (om het moeders met opgroeiende pubers wat makkelijker te maken). Maar niet alleen via de deuren binnen ontsnapt warmte. In deze blog geven we tips om ervoor te zorgen dat kou niet binnen komt via de voordeur. Zo houd jij, met nog geen middagje klussen, de warmte in huis!

Alles voor een dichte deur

Om ervoor te zorgen dat de warmte niet naar binnen komt via de voordeur kun je verschillende maatregelen nemen. Denk aan een tochtborstel, brievenbusborstel en voor de fanatiekeling; de isolatiebuitendeur. Maar als je de tocht van buiten hebt geblokkeerd is het natuurlijk nog steeds belangrijk om binnen goed om te gaan met de warmte. Daarom al eerste tip; de deurdranger.

Deurdranger

Waarschijnlijk zijn er een hoop plekken in huis waar je niet zo veel tijd doorbrengt, zoals de overloop, het trapgat of de hal. Toch verdwijnt er in de winter veel warmte naar plekken als deze doordat deuren onnodig open staan. Door een simpele deurveer of deursluiter te plaatsen bij de scharnieren valt de deur vanzelf dicht. Zo blijft de warmte in de kamer waar jij bent. Tegenwoordig zijn veren en sluiers zo klein dat je ze nauwelijks ziet.
Monteren: minder dan een kwartiertje werk.
Kosten: deurveer €5,- deurdranger tussen de €20,- en €50,-

Brievenbusborstel

Een brievenbusborstel zorgt er voor dat er geen koude lucht van buiten naar binnen komt via de brievenbus. Ook wanneer er post blijft hangen kan er geen ongewenste lucht de hal in waaien. De brievenbusborstel is super makkelijk te monteren door hem aan de binnenkant van de deur vast te schroeven.
Monteren: minder dan vijf minuten werk.
Kosten: tussen de €7 en €10 euro (al heb je ze ook van €70,-)

Tochtborstel/dorpelstrip

Met een tochtborstel onder de voordeur voorkom je dat er koude lucht van buiten naar binnen komt als de deur dicht zit. De tochtborstel zaag je gemakkelijk op maat en schroef je daarna aan de binnenkant van de deur vast. Zo gepiept! Je hebt tegenwoordig ook valdorpels. Deze zaag je ook op de maat van de deur, maar plaats je vervolgens in een gefreesde sleuf onder de deur. Wanneer je de deur dichtdoet gaat de borstel omlaag.
Monteren: de tochtborstel is minder dan een kwartiertje werk.
Kosten: tussen den €15,- en €30,-

Isolatiebuitendeur

Voordeuren zijn er in allerlei stijlen, maar niet alleen de buitenkant van deuren verschilt. De binnenkant van een deur maakt veel uit voor de warmte en kou die hij tegenhoudt. Isolatiedeuren houden de warmte in huis, terwijl je er aan de buitenkant niets van merkt. In de meeste gevallen bevatten isolerende buitendeuren een kern van kunststof hardschuim of een isolerende houtsoort. Ze zijn vaak wel wat dikker dan ‘de oude deur’, dus vaak moet je niet alleen de deur maar ook de deurpost laten vervangen.
Monteren: dit moet je vaak laten doen
Kosten: afhankelijk van het soort deur