Dakspotters op zoek naar Drentse daken om in het zonnetje te zetten

Van 6 t/m 29 oktober loopt een team Dakspotters mee tijdens The Climate Miles: de wandeltocht die Urgenda onderneemt vanuit Groningen naar de internationale klimaattop in Glasgow. De Dakspotters van Zon Op Alle Daken wandelen op vrijdag 8 oktober van Groningen naar Drenthe en brengen in verschillende gemeenten onderweg in beeld hoeveel daken leeg zijn, die geschikt zijn voor zonnepanelen.

Bij binnenkomst in Drenthe starten ze in Tynaarlo waar de Dakspotters hebben vastgesteld dat er ca 60.555 GWh dakpotentie in deze gemeente is. Dat is een mooie basis voor gesprek met Wethouder Oetra Gopal, want door meer dakoppervlak te benutten, voorkom je dat er groene ruimte wordt gebruikt voor zonnepanelen. De Dakspotters hebben de 5 mooiste daken in Tynaarlo uitgezocht en brengen in beeld hoeveel zonnestroom er op deze TOP daken opgewekt kan worden en willen de dakeigenaren dat niet zelf, dan zijn er alternatieven!

Opbrengst zonne-energie naar omwonenden

De energiecoöperatie Zon Op Alle Daken ontwikkelt grote dakoppervlakten. “Als coöperatie worden we samen eigenaar van de zonnepanelen op een dak in de buurt. De omwonenden profiteren hiervan,” vertelt Musetta Blaauw, Dakspotter van Zon Op Alle Daken. De opbrengsten van de zonnepanelen komen rechtstreeks ten goede aan mensen die normaal gesproken niet kunnen investeren in zonnepanelen, zoals huurders die geen zonnepanelen mogen plaatsen of particulieren die onvoldoende financiële ruimte hebben om zelf panelen aan te schaffen.

“Elke dakeigenaar heeft twee opties,” aldus Blaauw. “Niets doen voor het klimaat is inmiddels geen optie meer. Dus wat overblijft is ofwel zelf investeren ofwel het dak beschikbaar stellen aan een buurtcollectief. Voor beide opties staan partijen klaar die de dakeigenaar hierbij kunnen ontzorgen. Elke dakeigenaar die aan de slag wil, mag zich melden via www.dakexpeditie.nl. Het is een fantastische kans voor dakeigenaren die zelf geen zonnepanelen willen plaatsen. Door hun dak ter beschikking te stellen hebben ze geen kosten, maar wel een dak vol zonnepanelen én blije omwonenden!”

De methode van Zon Op Alle Daken is nadrukkelijk bedoeld om opbrengsten van de zonnestroom in te zetten voor andere maatschappelijke doelen, zoals ondersteunen van (sport)verenigingen bij het verduurzamen van hun accommodaties, verlichten van energiearmoede in kwetsbare huishoudens, of het beschikbaar maken van voorzieningen in buurten waar gemeenten geen financiële middelen voor beschikbaar hebben. De basis van de methode van Zon Op Alle Daken ligt bij de Subsidieregeling Collectieve Energieopwekking (SCE) in combinatie met financiering door crowdfunding en energiefondsen.

Bron: Zon Op Alle Daken