Bijna 50 nieuwe Drentse Energiecoaches aan de slag!

Gisteravond hebben de laatste 11 deelnemers de opleiding tot Drentse Energiecoach afgerond. In de periode september 2020 tot en met januari 2021 zijn er maar liefst 49 nieuwe Energiecoaches opgeleid. Op vrijwillige basis gaan de Energiecoaches gratis energiescans uitvoeren voor particuliere woningeigenaren in Drenthe. De opleiding werd georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Drenthe als uitvoeringspartner van het Drents Energieloket en de opleiding werd gegeven door ZuinigWonen en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Nu kan ik mensen wél op andere gedachten brengen

Eén van de opgeleide Drentse Energiecoaches is Oscar Otto. Oscar: “Ik ben al jaren geïnteresseerd in de energietransitie. Zelf heb ik al veel gedaan maar ik wil graag ook andere bewegen om iets te doen. Daarom besloot ik deze cursus te volgen”. Oscar heeft zijn huis verbouwd en isolledig van het aardgas af. Zelfs zijn vervoer is elektrisch. Hij vertelt: “Vaak hoor je in gesprekken met anderen de argumenten om niet met energie aan de slag te gaan. Maar zo kom je niet verder met elkaar. Dankzij deze cursus heb ik veel technische en praktische kennis opgedaan en kan ik mensen wél op andere gedachten brengen.” Tijdens de cursus kwamen veel onderwerpen aan bod zoals bewustwording, inzicht geven in energieverbruik, in de bouwkundige schil van de woning (denk aan gevels, vloer, dak en ramen), installaties in de woning en energiegedrag (zoals het gebruik van verwarming, warm water, verlichting en apparaten).
En hoe nu verder? Oscar vervolgd: “Ik heb in mijn omgeving veel verteld over de opleiding. Veel van mijn familie en vrienden hebben al gevraagd of ik eens langs kan komen. Zij zullen het weer verder vertellen en zo breid je de kring als het ware als een olievlek uit.”

Ook geïnteresseerd in een afspraak met een Drentse Energiecoach?

De Drentse Energiecoaches helpen inwoners van Drenthe met een gratis verkennende energiescan om energie en geld te besparen. Inwoners die informatie en tips willen over vermindering van het energieverbruik en verlaging van de energierekening, kunnen een beroep op hen doen. In verband met de huidige Corona maatregelen kunnen de Energiecoaches nu niet langskomen om de energiescan direct uit te voeren. Woningeigenaren die alvast interesse hebben in een telefonisch of online gesprek met een Energiecoach kunnen zich aanmelden via [email protected]. Een Energiecoach uit de eigen gemeente neemt daarna contact op. Op een later moment kan dan altijd een energiescan aan huis uitgevoerd worden. Of kijk voor meer informatie over de Drentse Energiecoach op de site.

De Drentse Energiecoach aan huis is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Drenthe in samenwerking met het Drents Energieloket. De opleiding voor de Drentse Energiecoaches is mogelijk gemaakt door de landelijke Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) en de Provincie Drenthe.