Assen tipt Assen!

Eind vorig jaar vroegen we Assenaren tips met ons te delen om in het nieuwe jaar energie te besparen. We kregen een mooi aantal tips binnen, een selectie daarvan vind je hieronder. Kijk welke tip past bij jouw voornemen en ga aan de slag! 

Wethouder Karin Dekker trapt af met haar tip: “Iedereen kan beginnen met het besparen van energie. In kleine, maar ook grote stappen. Mijn tip aan alle Assenaren: doe wat kan en begin vandaag!” Hieronder lees je de leukste en meest verrassende tips die we binnen hebben gekregen.

Tip van Luuk Ploeg, Energiecoöperatie Duurzaam Assen
Stel je CV ketel zuiniger af en bespaar tot 20% gas

Veel CV en HR-ketels kunnen beter op een lagere temperatuur worden ingesteld: van 80/90 graden naar 70 of soms wel naar 60. Een HR-ketel gaat dan (beter) condenseren en dan wordt het rendement hoger. Dit bespaart veel gas en geld. En je hoeft niet in te leveren op comfort. Wij geven de tip aan alle Assenaren om hun installatie te laten nakijken en bij de installateurs aan te dringen om dit echt goed te doen.

Tip van Alfred Middelkamp, inwoner
Vervang je TL lampen met subsidie!

Heb je nog TL-buizen in de schuur of garage? Gebruik de waardebon van het Drents Energieloket om bij de bouwmarkt LED-garageverlichting op te halen en vervang ze. De LED-balken zijn niet alleen zuiniger, maar je bent ook af van het irritante wachten tot het licht aanspringt.

Tip van Dineke de Niet, inwoner
Plaats infrarood warmtepanelen

Het plaatsen van een warmte pomp brengt hoge kosten met zich mee, wat niet voor iedereen bereikbaar is en/of motiveert om het huis gasvrij te maken.  Wij hebben ons huis volledig gasvrij gemaakt door 12 zonnepanelen te plaatsen, elke ruimte te voorzien van een infrarood warmtepaneel en thermostaat en de HR ketel vervangen door een smart boiler. De huidige energiekosten bedragen nu 90 euro per maand, terwijl ik elke dag vanuit huis werk.

Tip van Daniel, Drents Energieloket
Begin met isoleren!

Vloerisolatie en spouwmuurisolatie zijn geen hele dure maatregelen en heb je snel terugverdiend (3 tot 5 jaar). Daarnaast kan dit meestal ook binnen een dag worden uitgevoerd. En je merkt meteen een comfortverbetering. Zelf heb ik vorige week mijn spouwmuren laten isoleren met EPS-parels en het effect was direct merkbaar!

De belangrijkste tip is misschien nog wel om vooraf onafhankelijke informatie en uitleg te vragen. Dat kan bijvoorbeeld bij ons: het Drents Energieloket. Op die manier kom je beslagen ten ijs wanneer je bedrijven voor een offertegesprek op bezoek krijgt.

Tip van Tjeerd Hiemstra, inwoner
Vang koud douchewater op

Misschien niet nieuw, maar wij vangen het eerste (koude) water altijd op als we de douche aanzetten. We gebruiken dit bijvoorbeeld bij het voorspoelen van de vaat, planten water geven, enzovoort. Per dag is dat al gauw anderhalve emmer vol. Water dat je anders gewoon wegspoelt. Dit doen we al een aantal jaren.

Tip van Aldert Kruims, inwoner
Plaats een deurdranger op de buitendeur

Een handige tip voor gezinnen met jonge kinderen. Je kunt nog zo je best doen om kinderen te leren de deur achter zich dicht te doen, maar dat gebeurt toch niet altijd. Wij, en ook andere kennissen met jonge kinderen, ervaren dat ze toch meerdere keren per dag de deur onbewust niet dicht trekken. Met een deurdranger zorg je ervoor dat de deur automatisch weer dicht valt.  Dat scheelt een hoop kou in huis.

Tip van Anje Hoogland, inwoner
Zet alleen een volle afvalcontainer bij de straat

Zet alleen een volle afvalcontainer bij de straat. Een afvalwagen hoeft dan honderden keren minder op te trekken, te remmen en de hevelwerking te gebruiken. Een afvalwagen rijdt meestal op diesel. Een chauffeur vertelde dat er veel efficiënter en kosten besparender kan worden gewerkt als mensen alleen de volle container laten legen.

Tip van Cor Schaap, inwoner 
Doe de deur dicht

De beste tip die ik kan geven en niets kost: doe de deuren van winkels dicht. Stel dat we dat in heel Nederland doen. Dan besparen we heel veel energie.

Tip van Milieucentraal
Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden

Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Tip van Maarten den Ouden, energiespecialist
Plak folie achter je radiatoren

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter de radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken. Nog beter is trouwens om de buitenmuur te isoleren. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op (8 euro).