Airco: een decadente energieslurper?

Airconditioners zijn vooral bekend als apparaten die voor verkoeling zorgen. Afgelopen zomer was heet en de vraag naar airco’s groot. Men maakte zich zorgen over het energieverbruik van die apparaten. Als die toestellen uitsluitend voor koeling worden ingezet dan zullen ze inderdaad voor meer verbruik zorgen die er eerder niet was. Maar airco’s zijn ook geschikt om te verwarmen. In feite is een airco een warmtepomp die zijn temperatuur niet aan leidingwater voor vloerverwarming of radiatoren afgeeft, maar direct aan de lucht in de woning. 

Warmtepompen en dus ook airco’s hebben twee energiebronnen. Ten eerste halen ze energie uit het stopcontact maar een veelvoud aan energie wordt uit de omgeving onttrokken. Warmtepompen onttrekken vier keer meer energie uit de omgeving dan dat ze uit het stopcontact halen. Moderne arico’s halen deze prestaties ook als ze in worden gezet om een ruimte te verwarmen.

Voordelen

Een groot voordeel van verwarmen met een airco is dat er geen grote aanpassingen hoeven te gebeuren aan de woning. De binnenunit is namelijk meteen het afgifte systeem. Normale warmtepompen werken pas optimaal met vloerverwarming en dat is niet in elke woning aanwezig.
Een ander voordeel is dat het een vlot systeem is. Een vertrek is snel op temperatuur in tegenstelling tot verwarmen met vloerverwarming.

Nadelen

Er zijn ook nadelen. Het is lastig om een hele woning te verwarmen met airco’s omdat elk vertrek een binnenunit nodig heeft. Veel airco’s zijn nogsteeds primair gericht op koelen en halen dus niet altijd die hoge efficiëntie voor verwarmen. Laat je dus goed informeren over vooral de verwarmingsprestaties van airco’s. Verder zorgen airco’s in tegenstelling tot vloerverwarming voor luchtstroming die door sommige mensen als onaangenaam worden ervaren. En als laatste punt kan worden genoemd dat binnenunits wat geluid kunnen maken.

Vooruitgang

De nieuwste modellen worden steeds stiller en ook steeds zuiniger in gebruik. Er kunnen grote besparingen worden gehaald zolang de airco’s in worden gezet voor verwarming. Het zou jammer zijn om airco’s niet te noemen als optie op gasloos en efficient te verwarmen.