Thematours energie besparen

15-06-2020

Op 15 juni ben je welkom bij Wouter en Marian de Noo. Deze huiseigenaren zijn al een aantal jaar bezig om hun woonboerderij uit 1850 duurzaam te renoveren. Inmiddels is de woning aardgasvrij. Tijdens de online thematour vertellen de huiseigenaren over de bodem/water-warmtepomp, lage temperatuurverwarming en het gebruik van duurzaam isolatiemateriaal.

Alleen de authentieke delen van het huis zijn blijven staan (muren, kelders en bedsteewand). Wouter en Marian doen veel zelf maar hebben ook een aannemer die hen adviseert en een deel van de uitvoering heeft gedaan. Sinds november 2018 zijn ze zo ver dat ze er weer in kunnen wonen.

Authentiek blijven
Van oorsprong was de woning opgedeeld in twee delen. Het voorste gedeelte betrof het woonhuis, met een bedstee wand, en besloeg een kwart van het geheel. Daarachter de stal waar de koeien verbleven. Inmiddels zijn beide gedeelten samengevoegd en beslaat de woning een riante oppervlakte van 25 bij 11 meter. Om een comfortabel en duurzaam huis te creëren moesten zowel de binnen- als buitenschil van de woning volledig worden vernieuwd. Voor advies hebben ze de hulp ingeschakeld van een ervaren architect en de monumentenwacht, die een inspectie hebben uitgevoerd.

Adviezen

“Als je veel zelf doet kost alles veel tijd, moeilijk in te schatten hoeveel tijd iets kost, leg jezelf niet te harde deadlines op, dat maakt de hele verbouwing veel relaxter.”