8 tips voor een koel huis in de zomer

Publicatiedatum: 20 juni 2023

Hoe hou je je woning koel tijdens een warme zomer? Ga voor slimme én energiezuinige oplossingen. Hou overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond, 's nachts en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen tegen elkaar open.

Zonwering houdt de zon buiten

Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus eerst voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt: doe zonneschermen overdag omlaag en de gordijnen dicht. In zuidelijke landen sluiten ze niet voor niets overdag de luiken! Vooral in de slaapkamer is het belangrijk om de zon overdag buiten te houden, zodat je ’s avonds lekker kunt slapen in een koelere kamer. En wist je dat zonwering aan de buitenkant 2 keer zo goed werkt als zonwering aan de binnenkant van het raam?

Isoleren

Behalve zonwering en de boel open gooien, helpt het ook om je huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte ’s zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.

8 tips

Tot slot zie je hieronder een overzicht met 8 tips voor een koele zomer in huis.

bron: milieucentraal.nl, wattnu.org en manufesta.nl