Feiten en fabels

Hieronder vind je een aantal feiten en fabels op een rij.

Veel huiseigenaren vinden het lastig om de kosten en baten van energiebesparende maatregelen goed af te wegen, en onderschatten de financiële voordelen op de langere termijn ten opzichte van de (0.5%) rente op spaargeld. Daardoor trekken ze ten onrechte de conclusie dat een investering in energiebesparende maatregelen niet uit kan. Hieronder staan 5 energiebesparende maatregelen met bijbehorende rendementen.

Wat is het te behalen rendement op energiebesparing t.o.v. spaarrente?
Feit: Spouwmuurisolatie: 10%  –  Dakisolatie: 7%  –  Vloerisolatie: 6%  –  HR++ glas: 4%  –  Zonnepanelen: 4%

Fabels

Fabel 1

Apparaten verbruiken geen energie als ze uitgeschakeld zijn 

Veel mensen schakelen apparaten alleen uit wanneer ze deze niet meer gebruiken. Apparaten blijven echter energie vragen als ze niet helemaal uit het stopcontact zijn verwijderd. Zo laten veel mensen hun opladers in het stopcontact zitten. Wat ze niet weten is dat deze gewoon energie blijven verbruiken door de adapter die er aan vast zit. Dit kan oplopen tot € 80 per jaar aan sluipverbruik.

Fabel 2

Je bespaart energie door lichtdimmers te gebruiken 

Het is zeker zo dat dimmers zorgen voor een ietwat lager verbruik. Dat verschil is echter heel erg weinig. Beter is om een lager wattage LED-lamp te plaatsen.

Fabel 3

In de ochtend het huis opwarmen kost meer energie 

De verwarming in de nacht lager zetten, naar 15 graden Celsius, bespaart heel veel energie. Veel meer dan nodig is om in de ochtend het huis op te warmen (dit geldt trouwens ook voor spaarlampen en TL-verlichting).

Fabel 4

Zuinige lampen zijn veel duurder 

Het klopt dat de aanschafkosten van bijvoorbeeld LED lampen hoger ligt. Dit is vaak een struikelblok voor veel mensen. Wanneer je echter kijkt naar het verbruik en de levensduur is een LED lamp in alle opzichten goedkoper.

Fabel 5

De productie van zonnepanelen kost meer energie dan dat de panelen opwekken

Met zonnepanelen lever je schone energie. Bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem net zoveel energie opgewekt, als er nodig was bij de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh dus netto milieuwinst. En aan de belangrijkste grondstof van gangbare zonnecellen, silicium, zal geen tekort ontstaan: het is het hoofdbestanddeel van zand en komt overal op aarde voor. Daarnaast zijn zonnepanelen voor 96% recyclebaar!

Fabel 6

De eerste stap naar duurzaam wonen is zonnepanelen op mijn dak 

Veel mensen denken inderdaad dat wanneer ze zonnepanelen plaatsen ze al een heel eind zijn. Maar als het dak niet goed geïsoleerd is, kun je dat beter eerst aanpakken. Veel huizen zijn niet goed geïsoleerd en verliezen daarmee veel euro’s (in de vorm van warmte) via de schil van de woning.

Fabel 7

Ik kan mijn geld maar één keer uitgeven, dus als ik ga verbouwen moet ik kiezen tussen óf een nieuwe keuken óf energiebesparende maatregelen

Voor de kosten van energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen kun je een lening krijgen met 0,5% rente (alleen in Drenthe) die ook nog fiscaal aftrekbaar is. Die hoef je dus niet per se met eigen geld te betalen. Daarnaast kan ongeveer 30% van de investering op isolatie gesubsidieerd worden! Eigen geld kun je dus gewoon gebruiken voor een nieuwe keuken, badkamer of iets anders. Mocht dit niet beschikbaar zijn kun je mogelijk de hypotheek iets ophogen voor de keuken/badkamer, naast de lening voor de energiebesparende maatregelen. Voor dat stukje extra hypotheek krijg je natuurlijk wel te maken met extra maandelijkse kosten voor rente en aflossing. Maar die worden weer gecompenseerd door een lagere energierekening. Netto ben je in de meeste gevallen voordeliger uit. Dus als een nieuwe keuken in je budget paste, kun je die dus gewoon aanschaffen. Plus daarbij waarschijnlijk ook de energiebesparende maatregelen.

Fabel 8

Wachten tot er betere technieken zijn is verstandig 

Dat is een hele grote fabel. Natuurlijk wordt alles steeds verbeterd en daarmee efficiënter. In de periode dat je wacht had je echter al lang een besparing kunnen hebben met de huidige technieken die het wachten op winst in kwaliteit en efficiency niet eens haalt. Daarnaast: wanneer iedereen wacht, staat alles stil. Ook de ontwikkelingen.

Fabel 9

Spouwmuren moet je niet vullen want stilstaande lucht is de beste isolatie 

In de spouwmuur staat de lucht nooit stil. De ventilatiekanalen zorgen voor een flinke tocht in de spouwmuur. Daarnaast heeft de ventilatie van een spouw nauwelijks invloed op de vochtigheid van de binnenlucht in de woning (maar 2%).

Feiten

Feit 1

Beter isoleren begint bij gevel en dak

Dat is helemaal waar! Warmte stijgt op, dus beter isoleren begint bovenin de woning. Na het dak en de gevel/spouw begin je met de ramen en vloeren. Vervolgens komen de zonnepanelen in beeld, want dat is hoe dan ook een goede stap.

Feit 2

Biologisch isolatiemateriaal is het meest duurzame isolatiemateriaal 

Indien je de ruimte hebt en droge omstandigheden in de woning is het een heel duurzaam materiaal. Natuurlijk isolatiemateriaal is in feite een CO2 opslag en isoleert redelijk goed. Je hebt echter een dikker pakket nodig dan in vergelijking van niet biologische materialen om de zelfde isolatiewaarden te behalen. Indien er makkelijk vocht bij het materiaal kan komen en langdurig aanwezig blijft kan het materiaal echter minder lang mee dan niet biologische materialen.

Feit 3

Waterzijdig inregelen is verplicht bij vervanging van een cv-ketel of (hybride) warmtepomp

Sinds 10 maart 2020 is het verplicht dat verwarmingssystemen waterzijdig worden ingeregeld. Dit geldt alleen bij woningen waar de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd.

Feit 4

Duurzame investeringen verdien je altijd terug 

Bij isolatie moet je denken aan een terugverdientijd van 3 tot 7 jaar. Zonnepanelen 8 á 9 jaar. Zonneboiler 15 jaar. Warmtepomp 15 tot 20 jaar. Als je bij de terugverdientijd daarbij ook rekening houdt met de stijging van je woningwaarde, dan verdien je een duurzame investering sneller terug.

Feit 5

Tussen nu en 2035 is een warmtepomp de beste keuze 

Daar gaan we inderdaad naar toe. Behalve wanneer je in een oude woning midden in de binnenstad woont, want dan wordt het waarschijnlijk een warmtenet (stadsverwarming). Een warmtepomp pompt warmte uit een natuurlijke bron. Een warmtepomp werkt echter pas optimaal als je woning goed geïsoleerd is.

Feit 6

Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen 

Het klopt dat er geen landelijke, losse, subsidies meer zijn voor zonnepanelen.