Wil je energiecoach worden?

Let op: de opleiding zit vol, aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Houd onze website in de gaten voor eventuele nieuwe opleidingen.

Veel woningeigenaren en huurders hebben vragen over hoe zij hun energieverbruik kunnen verlagen. Door het uitvoeren van een energiescan en het geven van persoonlijke voorlichting, vergroot je de bewustwording en help je huiseigenaren verder met het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo werk je als vrijwillig energiecoach mee aan Energieneutraal Drenthe. Helaas zit de opleiding op dit moment vol. Houd de website in de gaten voor updates en eventuele nieuwe opleidingen.

De opleiding (let op: vol!)

De gemeente Midden-Drenthe organiseert samen met het Drents Energieloket een opleiding tot Drentse energiecoach voor inwoners (woningeigenaren en huurders) uit Midden-Drenthe. In dit project wordt samengewerkt met woningcorporaties Actium en Woonservice. De opleiding wordt gegeven door een ervaren energieadviseur.

Na de opleiding kun je in een team van energiecoaches aan de slag om inwoners te helpen met energiebesparing in hun woning. Daarbij kun je samenwerken met lokale energiecoöperaties en initiatieven, de gemeente en het Drents Energieloket.

Opbouw van de opleiding

Les 1: inleiding, coachvaardigheden & gesprekstechnieken, oefenen

Les 2: plan van aanpak & oefenen, energieverbruik, digitale opname checklist

Les 3: huiswerkopdracht, bouwkundige schil, verwarming en warm water

Les 4: toets/huiswerkopdracht & oefenen, hoe helpen we de huurder?

Les 5: toets/ huiswerkopdracht & oefenen, zonne-energie, ventilatie, verlichting en apparatuur

Les 6: toets/ huiswerkopdracht & oefenen, rapportage maken, aan de slag!

De opleiding tot Drentse Energiecoach vindt plaats op: 13, 17, 20 en 27 januari, 3 en 10 februari 2022 in de avonden van 19.00 tot 21.30/22.00 uur. De opleiding vindt plaats in de Karspelhof te Beilen. Helaas is aanmelden niet meer mogelijk.

Afhankelijk van de corona situatie worden de opleidingsdata aangepast omdat we deze opleiding graag in elkaars aanwezigheid organiseren!

Voorwaarden

Wat bieden we je? 

  • Een gratis opleiding tot vrijwillig Drentse energiecoach (waarde € 800,-);
  • De mogelijkheid om als energiecoach ook in andere activiteiten, projecten of campagnes van de gemeente, het Drents Energieloket of lokale energiecoöperaties deel te nemen;
  • Een provincie breed netwerk van energiecoaches in Drenthe voor het delen van kennis, ervaring en vragen (in ontwikkeling).
  • Onkostenvergoeding voor het uitvoeren van je werk als energiecoach (o.a. kilometervergoeding).

Wat vragen we van je? 

  • Je bent een inwoner (woningeigenaar of huurder) van Midden-Drenthe en je hebt affiniteit met het onderwerp energiebesparing;
  • Je bent gemotiveerd om de opleiding te volgen en bent bij alle 6 cursusavonden aanwezig;
  • Je bent bereid 18 uur in de cursusavonden te investeren en ongeveer 8 uur in de huiswerkopdrachten;
  • Je voert een energiescan uit tijdens een huiskamergesprek bij woningeigenaren en huurders in Midden-Drenthe en maakt een rapport voor de bewoners;
  • Je hebt een grote mate van zelfstandigheid in het regelen en uitvoeren van huiskamergesprekken en energiescans;
  • Je vindt het leuk om samen in een zelfstandige groep van energiecoaches te werken en daar waar mogelijk en nodig, samen te werken met de lokale energiecoöperaties en initiatieven in Midden-Drenthe, de gemeente en het Drents Energieloket.

Aanmelden voor opleiding

Helaas zit de opleiding op dit moment vol.

Voor vragen kun je contact opnemen met Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.
E-mail: [email protected]
Telefoonnummer: 0592-311 150.

De opleiding tot Drentse energiecoach is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe vanuit de samenwerking in het Drents Energieloket. Deze opleiding wordt in opdracht van de gemeente Midden-Drenthe gefinancierd vanuit de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW).

Aanmeldformulier opleiding Drentse energiecoach