Wil je Drentse energiecoach worden?

Dat kan! Veel woningeigenaren en huurders hebben vragen over hoe zij hun energieverbruik kunnen verlagen. Als Drentse energiecoach kan jij hen helpen. Bijvoorbeeld door een energiescan uit te voeren of door persoonlijke voorlichting te geven. Hiermee vergroot je de bewustwording en help je anderen verder met het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo werk je als energiecoach mee aan een energieneutraal Drenthe.

De opleiding

De opleiding Drentse energiecoach leidt op tot vrijwillig energiecoach. Dit is iemand die de woningeigenaar of huurder thuis bezoekt en informatie en tips geeft over energiebesparing. Deze provincie-brede opleiding wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie vanuit haar samenwerking met de partners van het Drents Energieloket.

De opleiding wordt gegeven door een ervaren energieadviseur. Na de opleiding ga je in een team van energiecoaches aan de slag om inwoners in deze gemeente te helpen met energiebesparende maatregelen. Je kunt daarbij samenwerken met lokale energiecoöperaties en -initiatieven, de gemeente en het Drents Energieloket.

Het (voorlopige) programma:

Dagdeel 1: plan van aanpak, digitale opnamechecklist, energieverbruik

Dagdeel 2: oefenen digitale opnamechecklist, bouwkundige schil, zonne-energie

Dagdeel 3: huurders, coaching- en gespreksvaardigheden + oefenen

Dagdeel 4: toets, huiswerkopdracht, oefenen, verwarming en warm water

Dagdeel 5: toets, huiswerkopdracht, oefenen, ventilatie, verlichting en apparatuur

Dagdeel 6: toets, huiswerkopdracht, oefenen, digitale rapportage

De opleiding wordt gegeven door de opleiders Anita Speelman en/of Reinier Bruil van ZuinigWonen Academie. Het lesdeel over de huurders wordt geleid door Pier Schipper van de Huurcommissie. Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe leert je meer over coachings- en gespreksvaardigheden.

Voorwaarden

Wat bieden we je? 

  • Een gratis opleiding tot vrijwillig Drentse energiecoach (ter waarde van €850,-);
  • De mogelijkheid om als energiecoach ook in andere activiteiten, projecten of campagnes van de gemeente, het Drents Energieloket of lokale energiecoöperaties deel te nemen;
  • Een provinciebreed netwerk van energiecoaches in Drenthe voor het delen van kennis, ervaring en vragen.
  • Onkostenvergoeding voor het uitvoeren van je werk als energiecoach (o.a. reiskostenvergoeding). 

Wat vragen we van je? 

  • Je bent een gemotiveerde inwoner (woningeigenaar of huurder) van Drenthe en je hebt affiniteit met het onderwerp energiebesparing;
  • Je hebt een actieve instelling en bent bij alle cursusavonden aanwezig;
  • Je bent bereid 18 uur in de cursusavonden te investeren en ongeveer 8 uur in de huiswerkopdrachten (dit is exclusief reistijd);
  • Je voert een energiescan uit tijdens een huiskamergesprek bij woningeigenaren en huurders in jouw gemeente en maakt een rapport voor de bewoners;
  • Je hebt een grote mate van zelfstandigheid in het regelen en uitvoeren van huiskamergesprekken en energiescans;
  • Je vindt het leuk om samen in een zelfstandige groep van energiecoaches te werken en daar waar mogelijk en nodig, samen te werken met de lokale energiecoöperaties en -initiatieven en met de gemeente en het Drents Energieloket.

Datum, tijd en locatie van de opleiding

Data van de opleiding (let op data zijn gewijzigd):

Maandag 21 november

Maandag 28 november

Donderdag 1 december

Donderdag 8 december

Maandag 12 december

Maandag 19 december

Tijdstip: ‘s avonds van 19:00 uur tot 21:30/22.00 uur
Locatie: Wijkcentrum De Schulp – Buizerdstraat 10, 9404 BB Assen
Aantal deelnemers: de opleiding start bij een minimum aantal van 8 deelnemers

Gelden er beperkende coronamaatregelen? Dan wordt in overleg met de cursisten besloten hoe de opleiding wordt voortgezet.

Aanmelden?

Heb je belangstelling voor de opleiding? Klik dan op de aanmeldbutton hieronder en vul het formulier in. Na je aanmelding wordt er contact met je opgenomen voor een (online) kennismakingsgesprek.

Voor vragen kun je contact opnemen met Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe
E-mail: [email protected]
Telefoonnummer: 0592 311 150

De opleiding tot Drentse energiecoach is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe vanuit de samenwerking van het Drents Energieloket.

Meld je hier aan voor de opleiding tot Drentse energiecoach