Wil je Drentse energiecoach worden in De Wolden?

Dat kan! Veel woningeigenaren en huurders hebben vragen over hoe zij hun energieverbruik kunnen verlagen. Als Drentse energiecoach kan jij hen helpen. Bijvoorbeeld door een energiescan uit te voeren of door persoonlijke voorlichting te geven. Hiermee vergroot je de bewustwording en help je anderen verder met het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo werk je als energiecoach mee aan een energieneutraal Drenthe.

De opleiding

Gemeente De Wolden organiseert samen met de Natuur en Milieufederatie Drenthe en het Drents Energieloket een opleiding tot Drents energiecoach voor inwoners van de gemeente De Wolden. We werken daarbij samen met Stichting Welzijnswerk (SWW).

De opleiding wordt gegeven door een ervaren energieadviseur. Na de opleiding ga je in een team van energiecoaches aan de slag om inwoners in deze gemeente te helpen met energiebesparende maatregelen. Je kunt daarbij samenwerken met lokale energiecoöperaties en -initiatieven, de gemeente en het Drents Energieloket.

Het (voorlopige) programma:

Dagdeel 1: plan van aanpak, digitale opnamechecklist, energieverbruik

Dagdeel 2: oefenen digitale opnamechecklist, bouwkundige schil, zonne-energie

Dagdeel 3: huurders, coaching- en gespreksvaardigheden + oefenen

Dagdeel 4: toets, huiswerkopdracht, oefenen, verwarming en warm water

Dagdeel 5: toets, huiswerkopdracht, oefenen, ventilatie, verlichting en apparatuur

Dagdeel 6: toets, huiswerkopdracht, oefenen, digitale rapportage

De opleiding wordt gegeven door de opleiders Anita Speelman en/of Reinier Bruil van ZuinigWonen Academie. Het lesdeel over de huurders wordt geleid door Pier Schipper van de Huurcommissie. Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe leert je meer over coachings- en gespreksvaardigheden.

Voorwaarden

Wat bieden we je? 

 • Een gratis opleiding tot vrijwillig Drentse energiecoach (ter waarde van €800,-);
 • De mogelijkheid om als energiecoach ook in andere activiteiten, projecten of campagnes van de gemeente, het Drents Energieloket of lokale energiecoöperaties deel te nemen;
 • Een provinciebreed netwerk van energiecoaches in Drenthe voor het delen van kennis, ervaring en vragen.
 • Onkostenvergoeding voor het uitvoeren van je werk als energiecoach (o.a. reiskostenvergoeding). 

Wat vragen we van je? 

 • Je bent een gemotiveerde inwoner (woningeigenaar of huurder) van De Wolden en je hebt affiniteit met het onderwerp energiebesparing;
 • Je hebt een actieve instelling en bent bij alle cursusavonden aanwezig;
 • Je bent bereid 18 uur in de cursusavonden te investeren en ongeveer 8 uur in de huiswerkopdrachten (dit is exclusief reistijd);
 • Je voert een energiescan uit tijdens een huiskamergesprek bij woningeigenaren en huurders in De Wolden en maakt een rapport voor de bewoners;
 • Je hebt een grote mate van zelfstandigheid in het regelen en uitvoeren van huiskamergesprekken en energiescans;
 • Je vindt het leuk om samen in een zelfstandige groep van energiecoaches te werken vanuit SWW en daar waar mogelijk en nodig, samen te werken met de lokale energiecoöperaties en -initiatieven in De Wolden en met de gemeente en het Drents Energieloket.

Datum, tijd en locatie van de opleiding

De opleiding tot Drentse energiecoach vindt plaats op:

 • Donderdagavond 29 september
 • Donderdagavond 6 oktober
 • Maandagavond 10 oktober
 • Donderdagavond 13 oktober
 • Donderdagavond 27 oktober
 • Donderdagavond 3 november

Tijdstip: ‘s avonds van 19:00 uur tot 21:30/22.00 uur
Locatie: nader te bepalen, in de gemeente De Wolden
Maximum aantal deelnemers: 10 deelnemers

Gelden er beperkende coronamaatregelen? Dan wordt in overleg met de cursisten besloten hoe de opleiding wordt voortgezet.

Aanmelden?

Heb je belangstelling voor de opleiding? Klik dan op de aanmeldbutton hieronder en vul het formulier in. Na deze aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Voor vragen kun je contact opnemen met Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe
E-mail: [email protected]
Telefoonnummer: 0592 311 150

De opleiding tot Drentse energiecoach is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Drenthe vanuit de samenwerking van het Drents Energieloket. Deze opleiding wordt uitgevoerd in opdracht van gemeente De Wolden.

Meld je hier aan voor de opleiding tot Drentse energiecoach